Un jutge ha donat la raó a la Delegació del Govern i ha prohibit a l'Ajuntament de Badalona obrir avui els seus locals al públic, davant el "perjudici irreparable" que suposaria a l'interès general o col·lectiu en la celebració del 12-O. Davant d'això, el consistori badaloní acatarà la resolució, però els regidors hi acudiran per atendre els ciutadans.

En una resolució, contra la qual no es pot recórrer, el jutge accepta les mesures sol·licitades per la Delegació del Govern i, en conseqüència, suspèn cautelarment l'efectivitat de qualsevol actuació administrativa del consistori de Badalona "que tingui per objecte o finalitat l'obertura dels seus locals i dependències, al públic o als empleats públics que en depenen, durant el dia 12 d'octubre del 2016".

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va anunciar dilluns que oferia als treballadors municipals l'opció de convertir el 12 d'octubre en dia laborable, "a compte del 9 de desembre, per poder gaudir del pont de la Puríssima". El jutge, que considera lícit el plantejament polític i ideològic de l'equip de govern de Badalona, conclou que obrir avui el consistori per desenvolupar l'activitat d'un dia laborable, encara que amb limitacions, suposaria, com que es tracta d'una festivitat nacional, un perjudici irreparable a l'interès general i a més comportaria un risc per a la llibertat ideològica dels treballadors, que indirectament es veurien obligats a "significar-se" políticament sobre el 12 d'octubre.

Davant d'això, l'Ajuntament de va assegurar ahir que acataran la resolució, però els regidors acudiran al consistori per atendre els ciutadans. "En cap cas volíem ni volem posar cap treballador municipal en una situació complicada", va apuntar el primer tinent d'alcalde i alcalde accidental, Oriol Lladó, en roda de premsa. Lladó va sostenir que la proposta que es va posar sobre la taula no responia només a motivacions polítiques, sinó que es tractava d'una iniciativa consensuada amb els sindicats en pro de la conciliació de la vida familiar amb la laboral.

"Ha de quedar clar que estem davant un cop d'estat a l'autonomia local", va lamentar el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, que va recalcar que es tractava d'una opció "voluntària". Téllez va criticar la "duresa" amb què l'Estat ha actuat en relació amb la proposta badalonina, però va avisar que no desestabilitzarà el govern que encapçala Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), que és de viatge. Segons dades del consistori, el 10% dels treballadors que podien canviar de forma voluntària la festa del Dia de la Hispanitat pel 9 de desembre havien sol·licitat acollir-se a aquesta possibilitat.

En el seu escrit, el titular del jutjat contenciós 14 de Badalona, Manuel Alcover, adverteix que si no es prohibís al consistori que avui obrís "es causarien perjudicis irreparables a l'interès general o col·lectiu en la celebració d'una festivitat nacional".

El jutge apunta que la decisió té també un interès "de protecció" relatiu a la "llibertat ideològica dels empleats públics" de l'Ajuntament. "Resulta evident que la decisió de l'Ajuntament obeeix a un determinat plantejament polític o ideològic (perfectament lícit i respectable, d'altra banda), de manera que la decisió individual de cada treballador d'anar o no anar a treballar aquell dia, malgrat el que pugui argumentar-se per l'Ajuntament, pot no ser completament lliure i, a més, podria resultar contrari al dret fonamental a la llibertat ideològica". "En aquest cas, existeix un risc cert que l'actuació administrativa impugnada, si bé de manera indirecta, obligui els empleats públics a significar-se, en un sentit o en un altre, en relació amb la festivitat del 12 d'octubre", adverteix.