Salah Abdeslam, l'únic sospitós viu dels atemptats de París del 13 de novembre passat, ha decidit no cooperar amb la justícia francesa, el que ha provocat que els seus advocats renunciïn a la seva defensa. El lletrat belga Sven Mary i el francès Frank Berton van assenyalar que Abdeslam no ha complert la seva paraula de testificar davant els jutges, que ja no parla amb ells i que, en aquestes condicions, no poden seguir exercint la seva defensa.

"No podem seguir defensant la paraula d'un home que calla. En el moment en què rebutja l'estratègia de defensa que li proposem cal deixar-ho", va assegurar Mary, l'advocat que el va assistir des de la seva detenció al barri de Brussel·les de Molenbeek el març passat, quatre mesos després dels atemptats que van causar a París 130 morts.

Abdeslam ha fet saber als jutges que no nomenarà nous advocats. En la fase d'instrucció no els necessita, encara que sí quan comenci el judici oral, cosa que no es preveu abans de dos anys.

Els lletrats van criticar la suposada duresa amb què les autoritats franceses van acollir el reu, extradit per Bèlgica l'abril passat, empresonat a la presó de Fleury-Mérogis, als afores de París, sotmès a un règim d'aïllament i filmat permanentment gràcies a una llei aprovada ad hoc per permetre-ho.

Una "tortura psicològica", en paraules de Mary, que ha acabat per "enfonsar" el sospitós, que havia promès als seus advocats cooperar amb la justícia, però que en les últimes setmanes s'ha tancat en ell mateix. "Estan transformant Abdeslam en una bèstia salvatge", va assegurar Berton, que va assenyalar les autoritats franceses com a causants de la seva ràpida mutació.