El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, va explicar aquest dimecres que la llei d'accés universal a la sanitat tindrà un cost de 3 milions d'euros, sobretot per la desaparició de la carència de tres mesos d'empadronament a l'hora d'acreditar la residència i obtenir la Targeta Sanitària Individual.

Comín va destacar que és un import petit perquè realment la cobertura de la majoria de les persones que en van quedar excloses amb el decret del govern espanyol el 2012 ja es duia a terme a través d'instruccions. Per això destaca que "no hi ha llei que blindi l'assistència sanitària de manera tan sòlida". Comín es va mostrar obert a estudiar, a través del reglament, acceptar més formes d'arrelament a més del padró.

Comín ha previst que donar accés a la sanitat pública a tots els residents a Catalunya, sense que hi hagi una carència d'empadronament i a tota la cartera de serveis, suposarà un import d'uns 3 milions d'euros anuals, un import petit perquè per al titular de Salut, fins ara, a través d'instruccions, ja es duia a terme l'assistència sanitària a tots els residents a Catalunya.

Per a Toni Comín, l'aprovació d'aquesta llei suposa restituir un dret previst a l'Estatut de Catalunya i per tant es respon a una obligació moral i política amb les persones que el reial decret de 2012 del govern espanyol va deixar sense assistència sanitària, que es calcula que són unes 137.000.

Comín no va voler fer cap pronòstic de possibles reaccions del Tribunal Constitucional respecte d'aquesta llei. En una visita al servei d'Urgències de l'hospital de Sant Pau, Comín va explicar que el Tribunal Constitucional té resolucions jurídiques contradictòries, en poc temps de diferència, per textos similars a aquesta llei, i va recordar que l'alt tribunal ha aixecat la suspensió d'una llei similar a la catalana que va aprovar el Govern de València i que, en canvi, ha desestimat el recurs d'aquest reial decret del 2012 que van presentar algunes comunitats autònomes.

Comín també va recordar que l'accés a la sanitat pública dels no residents continuarà sent a través de les urgències, independentment de la capacitat econòmica del malalt.