L'Ajuntament de Badalona va desobeir el jutge que l'obligava a respectar la festa espanyola del 12-O i va obrir les seves portes, on un dels tinents d'alcalde, José Téllez (CUP), va estripar l'acta judicial abans que sis regidors atenguessin durant el matí unes 200 persones.

A més de Badalona, la tercera ciutat catalana, amb més de 200.000 habitants, una quarantena de municipis van obrir les portes amb l'argument que no tenen res per celebrar, com va dir a Twitter la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va penjar una foto d'una reunió del seu departament.

Si bé el govern badaloní va acatar les mesures judicials pel que fa als funcionaris per evitar que incorreguessin en un delicte, ja que cap d'ells va ocupar el seu lloc de treball, els sis regidors van atendre els ciutadans que hi van anar i que van poder resoldre dubtes, però no realitzar tràmits.

El matí va transcórrer amb normalitat a excepció d'un parell d'episodis en el tram final, quan una dona va estripar un document municipal a la porta al crit de "desobeeixo l'Ajuntament" i una altra va intentar entrar amb una bandera catalana i una d'espanyola.

Els regidors van tancar la seva jornada "laboral" minuts abans de la una del migdia. L'alcalde accidental, Oriol Lladó, va reivindicar la "normalitat" que suposava atendre la ciutadania i va considerar que la jornada va acabar sent "un matí de feina útil per a la gent". Tot i la convicció dels electes de no haver comès cap il·legalitat, existeix "un punt d'inquietud" per les possibles conseqüències jurídiques.

I de fet al vespre ja van començar a arribar. El jutjat d'instrucció número 5 de Badalona, en funcions de guàrdia, va rebre una denúncia presentada pel PP i va obrir una causa penal per suposat delicte de desobediència contra el consistori de Badalona, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que també va informar al vespre que de moment no s'havia pres declaració a ningú, que no hi havia ningú citat ni cap persona en condició d'investigat.

Aquesta denúncia no modifica la vista contenciosa prevista per a aquest dijous per part del jutjat contenciós 14 de Barcelona. En aquesta vista hi ha convocats la Delegació del Govern a Catalunya i l'Ajuntament.

Des del PP van estar molt crítics ahir. El líder del PPC i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, va confiar que hi haurà una resposta de la justícia a la "xuleria i desafiament" dels edils, que va titllar de "jaimitada" i "disbarat".

Per la seva banda, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, va lamentar que el govern municipal "es cregui per sobre de les lleis democràtiques" després de desobeir la resolució judicial.

També l'agrupació local del PSC de Badalona va advertir que la deriva independentista del govern municipal "posa en qüestió" el pacte d'investidura al qual van arribar Guanyem Badalona, ERC, ICV-EUiA i el PSC per fer alcaldessa Dolors Sabater i evitar un nou mandat d'Albiol. Els socialistes van recordar que van donar el vot, tot i després mantenir-se a l'oposició, "a canvi de neutralitat institucional de l'Ajuntament en la qüestió sobiranista", i van lamentar "l'ús i l'abús de la vara de l'alcaldessa en les manifestacions pro independència, les exhibicions de suport al 9-N o l'espectacle del 12 d'octubre".