L'arsenal d'ETA trobat ahir al nord de França, en un bosc al departament de l'Oise (al nord de França), conté desenes d'armes, tot i que ahir a la tarda encara no s'havia quantificat totalment el seu contingut, segons van informar fonts de la lluita antiterrorista.

Es tracta d'un arsenal "important", segons els investigadors, pel material que ha acumulat la banda terrorista amb la intenció probablement de ser utilitzat per negociar amb els governs espanyol i francès. Segons fonts de la investigació, els agents ahir a la tarda encara estaven obrint les bosses trobades per detallar el material amagat i poder determinar si procedeix del robatori d'armes perpetrat a l'empresa SIDAM, a la localitat francesa de Vauvert, ja fa deu anys.

D'aquest robatori, hi ha pendents de localitzar encara la meitat de les 350 pistoles sostretes, després de les que ha requisat la policia en diversos amagatalls des del 2006. Des d'aquest robatori, segons els investigadors, gairebé tots els etarres detinguts portaven alguna arma procedent de SIDAM, encara que algunes van ser trobades també en altres amagatalls.

De fet, l'excap militar Mikel Carrera Sarobe va poder utilitzar una d'aquestes armes per matar dos guàrdies civils a Capbreton, al sud-oest de França, el desembre del 2007, de la mateixa manera que es van utilitzar en altres atemptats, com el protagonitzat per un comando etarra el 16 de març del 2010 a l'assassinat d'un policia francès al sud de la regió de París.

Posteriorment, el 2011, hi ha constància de l'ús d'una d'aquestes pistoles a Corrèze (centre de França), quan un gendarme va resultar ferit en una persecució.

L'operació va ser realitzada per per agents de la Guàrdia civil i de la direcció general de Seguretat Interior francesa (DGSI), gràcies a la feina que des de fa anys porten a terme les forces de seguretat dels dos països contra el terrorisme. La troballa de l'armament, segons van explciar les fonts, és fruit de les investigacions sobre estructures clandestines de la banda terrorista.

La tasca de coordinació de les forces de seguretat d'Espanya i França va permetre també destruir l'última cúpula d'ETA en l'anomenada operació Pardines desenvolupada al país gal fa un any i en la qual es va detenir els dirigents de la banda Iratxe Sorzábal i David Pla.