El Govern escocès publicarà la setmana que ve l'esborrany d'un projecte de llei per demanar un segon referèndum d'independència del Regne Unit arran del triomf del Brexit, segons va anunciar ahir la seva ministra principal, Nicola Sturgeon.

En un discurs pronunciat a Glasgow, on aquestes dies se celebra el congrés anual del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Sturgeon va opinar que cal que els escocesos reconsiderin aquest assumpte "abans que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE)". La líder independentista es va dirigir també a la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, a la qual va advertir: "si no pot o no ens permet protegir els nostres interessos dins del Regne Unit, llavors Escòcia tindrà el dret a decidir, de nou, si vol adoptar un camí diferent".

Durant la seva intervenció, Sturgeon va emfatitzar que "va de debò" a l'hora de "fer el que sigui necessari" per tal de "protegir els interessos d'Escòcia".

La política escocesa va remarcar que té un deure polític de defensar la voluntat expressada pels escocesos en el passat referèndum europeu del 23 de juny passat, en què el 62% d'escocesos va votar a favor de continuar dins de la Unió Europea.

Per aquest motiu, va confirmar que el seu govern portarà a terme la setmana que ve un procés de consulta sobre la possibilitat de celebrar un segon referèndum d'independència de la regió del Regne Unit.

"Estic decidida que Escòcia tingui la capacitat de reconsiderar la qüestió de la independència -i que ho faci abans que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE)- si això és necessari per protegir els interessos del nostre país", va dir la líder de l'SNP.

En el primer plebiscit escocès d'independència, convocat el 18 de setembre del 2014, els ciutadans van rebutjar desvincular-se de Westminster.

L'anunci fet ahir per Sturgeon es percep com un desafiament a May després que la primera ministra britànica hagi donat senyals que podria optar per un "brexit dur" sense accés al mercat únic en pro del control de la immigració, en les futures negociacions entre Londres i Brussel·les.