El Partit Demòcrata Europeu i Català (PDECat) ha participat per primer cop com sota aquesta identitat en la tradicional ofrena a la tomba del president de la Generalitat afusellat pel franquisme, Lluís Companys. El seu coordinador executiu, David Bonvehí, ha recordat després, en declaracions als mitjans, que aquesta setmana el Parlament debatrà proposicions per demanar "la nul·litat de tots els judicis sumaríssims de l'època franquista", entre els que hi ha el de Companys. És per això que ha retret a l'Estat espanyol que fins ara no hagi fet "efectiva i definitiva" la necessària "reparació de les víctimes del franquisme" com el president afusellat. "Enllaçant amb aquest sentiment històric i nacional que tenim i que representa Companys, avui també diem a tota la societat que aquesta setmana lluitarem perquè es faci aquesta reparació", ha conclòs.

Uns moments abans, en l'acte d'homenatge al president Companys al Fossar de Santa Eulàlia, on Companys va ser afusellat, el president del Partit Demòcrata i 129è president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que l'"ombra del dictador Franco és molt allargada", fent referència al procés judicial obert contra ell, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la celebració del 9-N de 2014.

Mas ha afegit que "Catalunya és un país viu que es mobilitza, cada vegada que cal, sense acotar el cap" i ha contrastat la força interna i col·lectiva del país, amb les reiterades negatives del Govern espanyol al diàleg proposat pel president de la Generalitat Carles Puigdemont. "Davant del NO permanent, hem de ser ferms i reiterar l'oferiment de diàleg i a la vegada no renunciar als nostres objectius", ha concretat Mas.