L'homenatge a Lluís Companys ahir, en el 76è aniversari del seu afusellament, va ser el marc en què el President, Carles Puigdemont, va aprofitar per advertir que cap legalitat no frenarà el poble català. Els actes en homenatge a Companys van començar a les set del matí amb la pujada de torxes a Montjuïc, amb la presència inèdita de la nova Convergència, i després va seguir amb una ofrena a la tomba de Companys, en què Puigdemont va avisar que "no hi haurà tribunals ni legalitats" que frenin el poble català per "assumir les quotes de llibertat que es proposi".

El President, que a mig matí va visitar el Fossar de Santa Eulàlia i posteriorment es va desplaçar al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, va recordar que també hi va haver una legalitat darrere de l'afusellament de Companys. Així, va recordar que va ser l'únic president escollit democràticament que va morir "assassinat" durant l'època de la Segona Guerra Mundial. "Cap dels vestigis d'aquella legalitat que va permetre aquella detenció, aquell judici i aquell assassinat, cap dels rastres de la legalitat que ho va permetre, no impediran que el poble de Catalunya, aquell mateix poble de Catalunya que va servir Companys, pugui assumir les quotes de llibertat que es proposi", va indicar.

El PSC demana "diàleg"

Davant el discurs independentista del President, la coordinadora general del PSC, Assumpta Escarp, en l'ofrena del partit a Companys -feta conjuntament pels dos rivals en les primàries, Núria Parlon i Miquel Iceta-, va reivindicar "el diàleg, la negociació i el pacte": "ni la via unilateral ni la via de la justícia. La política i el diàleg és el que ha de precedir l'actuació de tots els governs". La socialista va recordar la mort "injusta" de Companys i la va posar com a exemple de la necessitat de no deixar de banda la lluita pels drets de la societat: "és una lluita diària i que volem continuar mantenint".

Els comuns exigeixen votar

Per al líder de Catalunya Sí que es Pot Lluís Rabell, és més necessari que mai un referèndum per resoldre el conflicte estat-Generalitat. "Segueixen una via que no ens porta enlloc, que és la de la judicialització de la política", va dir, i va recalcar que la ciutadania ha de "fer-se seva" la reivindicació del referèndum. Per la seva banda, el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va reclamar a l'estat que "demani perdó" per aquell afusellament.