El vicepresident dels EUA, Joe Biden, va assegurar ahir que el seu govern prepara una resposta contra Rússia per haver llançat ciberatacs per influir en les eleccions nord-americanes, i que es garantirà que la represàlia tingui el "màxim impacte" possible, encara que no és probable que es faci pública. "Els enviarem un missatge. Tenim la capacitat de fer-ho", va dir Biden en una entrevista emesa ahir per la cadena de televisió NBC News.

"Ell ho sabrà [quan arribi la resposta nord-americana]", va afegir amb un mig somriure Biden en referència al president rus, Vladímir Putin. El vicepresident va insistir que la resposta dels EUA serà "proporcional" al pirateig de Rússia, però quan l'entrevistador li va preguntar si el públic s'assabentarà quan passi aquesta represàlia, Biden va respondre: "espero que no".

Fa dues setmanes, el govern nord-americà va acusar Rússia d'haver protagonitzat ciberatacs amb l'objectiu d'influir en les eleccions presidencials del novembre, i li va atribuir, entre altres coses, el robatori de 20.000 correus electrònics del Comitè Nacional Demòcrata (DNC), que van ser publicats per Wikileaks.

Aquest divendres, la cadena de televisió nord-americana NBC va informar, citant fonts dels serveis d'intel·ligència nord-americans, que la CIA té la tasca de presentar opcions a la Casa Blanca per a una operació "clandestina" i d'ampli abast cibernètic contra el Kremlin. Exfuncionaris d'intel·ligència van agregar, a més, que la CIA ja hauria reunit documents que podrien exposar el president rus.

Putin advoca per la distensió

En declaracions als mitjans russos des de l'Índia, on assistia a la cimera dels BRICS, Putin es va pronunciar sobre les amenaces de resposta dels EUA, i va etzibar que dels Estats Units se'n pot esperar "qualsevol cosa", perquè "escolten i espien a tots". Putin va advertir que "sacrificar les relacions russoamericanes pel curs d'esdeveniments de la política interna dels EUA" és "nociu i contraproduent", i va negar que Rússia pretengui influir en el resultat de les eleccions a la Casa Blanca.

"Algú vol la confrontació, no és la nostra opció. Però això significa que hi haurà problemes, cosa que no volem. Per contra, ens agradaria buscar punts de contacte per resoldre els problemes de caràcter global que afronten Rússia, els EUA i el món", va assegurar Putin.

Biden va assegurar que no està preocupat per la possibilitat que la gent perdi confiança en el resultat de les eleccions presidencials del 8 de novembre, i va defensar que la capacitat de Rússia "per afectar els comicis de forma fonamental no és la que la gent es pensa".