La cancellera alemanya, Angela Merkel, proposarà als seus socis de la Unió Europea un enduriment de les sancions contra Rússia pel seu paper en el conflicte de Síria, segons va afirmar ahir el diari Frankfurter Allgemeine Zeitung.

D'acord amb l'edició dominical d'aquest rotatiu, Merkel abordarà aquesta qüestió en la pròxima cimera de líders del bloc comunitari, que se celebrarà aquest dijous i divendres. Es parteix de la base que a la cancellera li serà difícil aconseguir el suport a aquesta iniciativa, tant pels recels interns dels seus socis de coalició socialdemòcrates -partit del seu ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier- com per la previsible falta de consens al si de la UE.

No obstant això, apuntava aquest mitjà, Merkel està disposada a intentar-ho i compta amb el suport del president nord-americà, Barack Obama, disposat a una "reacció enèrgica" contra Rússia si aconsegueix el suport de la UE en aquesta qüestió.

En el bloc comunitari, ja hi va haver un pronunciament de rebuig del ministre d'Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn, que en declaracions al diari berlinès Tagesspiegel va asseverar que les sancions no contribuiran a resoldre el conflicte i menys encara a l'objectiu d'aconseguir un alto el foc consistent.

Per la banda del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD), el seu vicepresident, Ralf Stegner, va advertir que la situació "no milloraria en absolut" amb la posada en marxa de sancions.

Avui també està previst que els ministres d'Exteriors de la UE ratifiquin en un Consell a Luxemburg el seu acord polític per sancionar més persones relacionades amb el règim sirià pels últims atacs a la ciutat d'Alep, que està sotmesa a una profunda crisi humanitària. "Els ministres demanaran que es preparin sancions contra diferents personalitats sirianes", van indicar fonts diplomàtiques, que van precisar que, arran d'aquest consens polític, se'n procedirà a la identificació i designació. A l'agenda del Consell hi haurà prioritat per a la situació de Síria, ja que l'est d'Alep, en poder dels rebels i assetjat per les forces governamentals, pateix una emergència humanitària agreujada pels bombardejos recents en hospitals i les dificultats perquè hi accedeixin els combois humanitaris.