Milers de persones es van manifestar ahir pel centre de Budapest contra el que consideren pràctiques corruptes i intolerants del govern conservador del primer ministre, Viktor Orban, i en solidaritat amb el diari Népszabadság, tancat recentment per suposats problemes financers.

Unes 6.000 persones, segons estimacions del portal informatiu atv, van participar en la concentració convocada per tres partits opositors, els esquerrans Együtt (Junts) i Diàleg per Hongria i l'ecologista LMP, contra les polítiques del nacionalista conservador Orban. "Orban desitja una Hongria d'uns pocs", va dir l'eurodiputat esquerrà Benedek Jàvor, que va afegir que els que es van reunir en la manifestació d'ahir creuen "en l'Hongria de molts".

Censura informativa

Miklós Hargitai, un dels editors del diari opositor Népszabadság, va recalcar que el rotatiu va ser clausurat per haver publicat notícies sobre la corrupció. "Actualment, el periodisme crític contra el govern significa un risc a Hongria", va assegurar Hargitai. Népszabadság va ser tancat per suposats problemes financers fa una setmana, encara que la seva plantilla assegura que es tracta d'una mesura "colpista".

A més, ahir es va fer públic que a l'extrem est d'Hongria, prop d'Ucraïna, molts nens gitanos se'ls separa de la resta d'alumnes, en una mesura que diverses ONG denuncien com a discriminadora, mentre que el govern conservador la justifica per les suposades necessitats "especials" dels menors.