La sentència europea beneficia els sindicats en la pujada salarial

CCOO, la UGT i les patronals es reuniran dijous per negociar l'increment dels sous per al 2017

17.10.2016 | 00:00
Treballadors de Solvay manifestant-se a Barcelona, en una imatge d´arxiu

La sentència europea que iguala les indemnitzacions per acomiadament de treballadors fixos i interins condicionarà les negociacions entre els agents socials de l'increment salarial del 2017, atès que els sindicats tenen com a objectiu introduir en les converses clàusules sobre la contractació.
Segons han informat a Efe fonts properes a la negociació, després de fer-se pública la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, els sindicats s'han trobat, de sobte, amb una basa positiva i ara els toca pressionar els empresaris perquè els contractes temporals es facin només quan sigui estrictament necessari.
La UGT i CCOO i les patronals CEOE i Cepyme es reuniran dijous per negociar la pujada salarial del 2017, que hauria de tancar-se abans que acabi l'any, però, a més d'increments en els sous, els sindicats volen demanar als empresaris una aplicació més extensa de la causalitat en la contractació, que eviti la temporalitat, especialment dels contractes eventuals, d'obra i servei.
Aquesta reunió se celebrarà pràcticament un mes després d'una primera presa de contacte dins de la comissió de seguiment del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va tenir lloc el 22 de setembre passat.
Segons les fonts citades, la novetat d'aquesta negociació és la irrupció de la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre indemnitzacions per acomiadament, que no es poden obviar, ja que tenen molt a veure amb les condicions de treball i contractació.
Per als sindicats, tant com aconseguir una pujada salarial "contundent" per al 2017, és prioritari arrencar als empresaris compromisos en matèria de contractació, creació d'ocupació de qualitat, formació i salut laboral. Fins ara, oficialment, ni la patronal CEOE i Cepyme ni els sindicats UGT i CCOO no han posat sobre la taula percentatges de pujada salarial. No obstant això, extraoficialment, el líder de la UGT, Josep Álvarez, ha avançat que el 4 % li sembla una pujada moderada per al 2017, mentre que la patronal ha plantejat augments de l'1 %.
En aquest sentit, el secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, va rebutjar de ple l'oferta de la patronal i va assegurar que el seu sindicat no signarà, dins del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), pujades salarials per sota del 2 %. A més, i després de la primera presa de contacte, els sindicats i la patronal van expressar la voluntat d'abordar aquests assumptes des d'una perspectiva conjunta i van acordar iniciar un estudi sobre la situació laboral a l'estat espanyol, que serveixi de marc per a les negociacions.
El III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que es va signar el juny del 2015, amb cinc mesos de retard, va fixar una pujada salarial de l'1 % aquell any, fins a l'1,5 % el 2016 i deixava pendent la del 2017, en funció del quadre macroeconòmic, que haurà de tancar-se ara en les reunions de la comissió de seguiment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Una menor ingressada en un hospital per participar en un joc de rol que incita al suïcidi

El joc es diu 'Balena blava' i consisteix a superar 50 reptes, l'últim dels quals és acabar amb la...

Més de 495.000 vehicles es desplaçaran en l'operació sortida pel pont de l'1 de maig

Més de 495.000 vehicles es desplaçaran en l'operació sortida pel pont de l'1 de maig

El Servei Català de Trànsit preveu que els principals problemes es concentraran a l'AP-7, N-340,...

Pedro Sánchez creu que la moció de censura d'Iglesias «no és un plantejament seriós»

La candidatura de Pedro Sánchez a les primàries del PSOE considera que la moció de censura contra...

El PP diu que l'estat no està per les «xarlotades» de Podemos

El portaveu del partit al Congrés convida la formació de Pablo Iglesias a deixar de «fer el ridícul»

Enllaços recomanats: Premis cinema