La sentència europea que iguala les indemnitzacions per acomiadament de treballadors fixos i interins condicionarà les negociacions entre els agents socials de l'increment salarial del 2017, atès que els sindicats tenen com a objectiu introduir en les converses clàusules sobre la contractació.

Segons han informat a Efe fonts properes a la negociació, després de fer-se pública la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, els sindicats s'han trobat, de sobte, amb una basa positiva i ara els toca pressionar els empresaris perquè els contractes temporals es facin només quan sigui estrictament necessari.

La UGT i CCOO i les patronals CEOE i Cepyme es reuniran dijous per negociar la pujada salarial del 2017, que hauria de tancar-se abans que acabi l'any, però, a més d'increments en els sous, els sindicats volen demanar als empresaris una aplicació més extensa de la causalitat en la contractació, que eviti la temporalitat, especialment dels contractes eventuals, d'obra i servei.

Aquesta reunió se celebrarà pràcticament un mes després d'una primera presa de contacte dins de la comissió de seguiment del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que va tenir lloc el 22 de setembre passat.

Segons les fonts citades, la novetat d'aquesta negociació és la irrupció de la sentència europea i la del Tribunal Superior de Justícia de Madrid sobre indemnitzacions per acomiadament, que no es poden obviar, ja que tenen molt a veure amb les condicions de treball i contractació.

Per als sindicats, tant com aconseguir una pujada salarial "contundent" per al 2017, és prioritari arrencar als empresaris compromisos en matèria de contractació, creació d'ocupació de qualitat, formació i salut laboral. Fins ara, oficialment, ni la patronal CEOE i Cepyme ni els sindicats UGT i CCOO no han posat sobre la taula percentatges de pujada salarial. No obstant això, extraoficialment, el líder de la UGT, Josep Álvarez, ha avançat que el 4 % li sembla una pujada moderada per al 2017, mentre que la patronal ha plantejat augments de l'1 %.

En aquest sentit, el secretari de Política Sindical de la UGT, Gonzalo Pino, va rebutjar de ple l'oferta de la patronal i va assegurar que el seu sindicat no signarà, dins del III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), pujades salarials per sota del 2 %. A més, i després de la primera presa de contacte, els sindicats i la patronal van expressar la voluntat d'abordar aquests assumptes des d'una perspectiva conjunta i van acordar iniciar un estudi sobre la situació laboral a l'estat espanyol, que serveixi de marc per a les negociacions.

El III Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que es va signar el juny del 2015, amb cinc mesos de retard, va fixar una pujada salarial de l'1 % aquell any, fins a l'1,5 % el 2016 i deixava pendent la del 2017, en funció del quadre macroeconòmic, que haurà de tancar-se ara en les reunions de la comissió de seguiment.