Tropes de l'exèrcit iraquià, amb l'ajuda de forces aliades, van començar ahir una gran ofensiva armada per arrabassar a l'Estat Islàmic (EI) la ciutat del nord de Mossul.

El primer ministre iraquià Haider al-Abadi, flanquejat per alts caps militars, es va dirigir a la nació a través de la televisió iraquiana per informar el país que havia ordenat el començament de l'ofensiva. "El moment de la victòria ha arribat", "avui he declarat el començament d'aquesta victoriosa operació per deslliurar-vos de la violència i el terrorisme del Daesh", va afirmar al-Abadi

L'operació militar per reconquistar Mossul, la segona població més gran de l'Iraq, que estava sota control de l'EI des de juny del 2014, havia estat planejada des de feia mesos. Abans del començament de l'operació es van llançar sobre la ciutat milers de pamflets advertint els ciutadans que el començament de l'ofensiva armada era imminent.

Es desconeix el nombre d'habitants que continuen a Mossul, però tenia dos milions de ciutadans quan l'EI en va aconseguir el control. Va ser des d'aquesta ciutat des d'on el cap l'EI, Abu Bakr al-Bghdadi, va declarar el califat al territori controlat per aquest grup a l'Iraq i Síria.

La Policia Federal iraquiana havia acabat diumenge el desplegament de les seves tropes a la localitat d'Al Qayara, al sud de Mossul, de cara a l'operació militar contra l'EI.

També diumenge, els rebels sirians, amb el suport de les forces turques, van recuperar el control de la simbòlica localitat de Dabiq, menys de 24 hores després d'haver llançat una ofensiva per expulsar-ne els gihadistes de l'EI.

L'operació iraquiana per alliberar Mossul de l'Estat Islàmic és "un moment decisiu" per aconseguir la derrota del grup terrorista, segons el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter.

"Els EUA i la resta de la coalició internacional estan disposats a donar suport a les forces de seguretat iraquianes, als combatents peixmerga i al poble de l'Iraq en la difícil lluita que ve", va dir Carter en un comunicat emès poc després de l'anunci de l'inici de l'operació pel primer ministre iraquià, Haider al-Abadi.

"S'acosta el moment de la gran victòria", va declarar Al-Abadi en un missatge difós per televisió, en què va prometre que restablirà la vida i l'estabilitat a Mossul, la segona ciutat més important de l'Iraq i que roman en mans d'EI des de juny del 2014.

Carter va considerar que es tracta d'"un moment decisiu en la campanya per infligir a l'EI una derrota duradora. Estem segurs que els nostres socis iraquians s'imposaran al nostre enemic comú i alliberaran Mossul i la resta del país de l'odi i la brutalitat de l'EI", va afegir el responsable de Defensa nord-americà.

En el seu anunci, Al-Abadi, que també és el comandant en cap de les Forces Armades iraquianes, va demanar a les famílies de Mossul i de la província de la qual és capital, Nínive, que col·laborin amb les forces de seguretat. "Aviat aixecareu la bandera de Mossul al centre de Mossul i en totes les ciutats i pobles (de Nínive)", va afegir el cap de l'Executiu.