La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha ordenat a la fiscalia de Catalunya que es querelli contra Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, per presumptes delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

El mateix tribunal va decidir per unanimitat el dia 6 d'octubre passat deduir testimoni contra la política catalana per un possible delicte de desobediència de la seva anul·lació de les resolucions independentistes del Parlament de Catalunya. La fiscal de l'Estat ha assumit aquesta denúncia i ha ordenat al fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, que formuli una acusació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) davant el qual està aforada Forcadell.

El ple del Constitucional va aprovar per unanimitat la seva denúncia davant el fiscal, però es va limitar a apuntar la possible existència de responsabilitat penal. Simplement denunciava els fets davant el fiscal, perquè aquest decidís si correspon actuar. Literalment deia que, si el fiscal "ho estima pertinent, promogui l'exercici de les accions penals que consideri procedents".

Ara la fiscal de l'Estat ha identificat la possible existència de dos delictes (prevaricació comesa en desobeir de manera conscient l'alt tribunal i la mateixa desobediència en si) i per això ha ordenat querellar-se davant el TSJC contra Forcadell.

Madrigal va assumir inicialment la denúncia del TC contra Forcadell per tractar-se d'una deducció de testimoni procedent d'una alta institució de l'Estat. El TC mai abans havia pres tal iniciativa. No obstant això, la intenció de Madrigal va ser sempre remetre l'assumpte als fiscals del TSJC, que són els competents perquè es tracta d'una parlamentària catalana.

El govern espanyol va demanar al TC al juliol que remetés a la Fiscalia una denúncia de possible desobediència de Forcadell a l'alt tribunal. El TC va acceptar la petició després d'escoltar les al·legacions de Forcadell. "Tots els poders públics estan obligats al compliment del que resolgui el Tribunal Constitucional", deia el TC en l'escrit.

La reacció de Forcadell

Per la seva banda, Forcadell va advertir ahir que la querella ordenada contra ella per la fiscal general de l'Estat era previsible i va alertar: "quan no hi ha separació de poders, es posa en joc la democràcia".

"Lamentablement no hi ha res de nou, ningú s'esperava una cosa diferent, això demostra que a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders. Allò que decideix el govern espanyol passa al TC i després passa a la Fiscalia", va denunciar Forcadell en declaracions des del Parlament.

Forcadell es va mostrar "convençuda" que va fer "el que havia de fer com a presidenta del Parlament", en defensa de la "llibertat d'expressió" i que a la cambra catalana "es pugui parlar absolutament de tot el que interessi" als ciutadans de Catalunya.

A més, la presidenta del Parlament va recalcar que sempre defensarà "el dret de participació de tots els diputats" de la cambra.

Forcadell no es penedeix d'haver permès la votació al Parlament: "ho tornaria a fer, perquè estic convençuda que el que vaig fer va ser defensar la sobirania del Parlament i la llibertat d'expressió".