El Jutjat d'Instrucció número 8 de Barcelona ha imputat l´exdirector de l´Agència Catalana de Consum (ACC) Alfons Conesa per presumptes irregularitats en un concurs públic. Conesa va intervenir, suposadament, en l´adjudicació d´un servei d´assessorament a un despatx d´advocats vinculat al seu fill, Alfons Conesa Pagès. L´alt càrrec, nomenat el 2011, va declarar el passat 4 d'octubre com a investigat davant del jutge pels delictes de prevaricació, falsedat documental i revelació d´informació privilegiada, i treballadors de Consum van declarar com a testimonis. L´exalt càrrec de la Generalitat també és pare de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del

Vallès, presidenta de la Diputació de Barcelona i dirigent del PDECat.

Segons ha publicat aquest dimarts 'El País' i han confirmat fons judicials a l'ACN, arran de l´escàndol de les participacions preferents, Consum va decidir encarregar a una empresa externa un servei per analitzar i avaluar les reclamacions dels usuaris de banca relacionades amb les preferents. L´ACC va obrir un procediment negociat i va guanyar el despatx barceloní AGM Abogados per 60.000 euros més IVA. Un dels fills de l´exdirector de Consum, del mateix nom, mantenia llavors vincles amb el despatx, tot i que ara ja no hi treballa.

El sindicat CCOO va detectar irregularitats en el procés com que un mes i mig abans de l´adjudicació, el febrer del 2013, AGM ja estava treballant en el projecte i havia ofert, al portal Infojobs, una vintena de llocs de treball. La denúncia va ser remesa a l´Oficina Antifrau de Catalunya (OAC). L´organisme va remetre les seves conclusions a la fiscalia que, alhora, va iniciar una investigació i va concloure, l´estiu passat, que existien indicis de delicte. La fiscalia només va denunciar Conesa davant el jutge, en concloure que el despatx i els advocats --contra els quals també es dirigia la denúncia inicial-- no havien comès cap delicte.

D'altra banda, l´Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) va comunicar fa uns dies l´obertura d´un expedient sancionador contra el bufet i contra tres persones, entre elles el fill de l'exdirector de l'Agència. Després d´una inspecció realitzada el juny passat, l´ACCO creu que "existeixen indicis" que els implicats "s´haurien, presumptament, coordinat en la presentació d´ofertes" per aconseguir l´adjudicació del servei d´assessorament sobre preferents. El seu objectiu va ser, assenyala l´agència, "alterar el resultat" del concurs.

Aquesta conducta, afegeix, "podria ser constitutiva d´una infracció" per "presumptes pràctiques restrictives de la competència" que estan prohibides per la Llei de Defensa de la Competència. L´ACCO matisa que la incoació de l´expedient "no prejutja la resolució final".

Conesa va deixar el càrrec de director el març del 2016. Poc després es va incorporar a la patronal Cecot com a assessor a l´àrea de consum. CCOO el va tornar a denunciar per vulnerar el règim d´incompatibilitats que impedeix als alts càrrecs dedicar-se a activitats vinculades a la seva responsabilitat durant dos anys. Antifrau, no obstant això, acaba d´arxivar aquesta segona denúncia, va informar el sindicat.