Junts pel Sí (JxS) i la CUP van escenificar ahir el seu compromís per culminar el procés independentista malgrat les resolucions judicials que intentin impedir-ho. Davant el creixent nombre de fronts judicials oberts, els diputats es van conjurar per tirar endavant el full de ruta previst, que inclou un referèndum el setembre del 2017, diguin el que diguin els tribunals i el govern de l'Estat.

En un acte als jardins adjacents al Parlament, la portaveu de JxS, Marta Rovira, i la presidenta del grup de la CUP, Mireia Boya, es van reafirmar en la defensa de les institucions catalanes i de tots els polítics "perseguits" per la justícia a causa del procés. Boya va dir que "cap tribunal o fiscalia podrà parar el full de ruta sobiranista" i que "la desobediència és l'únic camí real" per aconseguir la independència, davant "pràctiques fosques" de l'Estat que "remeten a règims totalitaris", i va subratllar: "no tenim por". Rovira va evitar la paraula desobediència però va deixar clar que JxS "seguirà fent la feina": "malgrat querelles de fiscalies, malgrat els tribunals, malgrat el govern del PP, complirem amb el mandat democràtic", va insistir.

L'acte coincidia amb la posada en marxa per part de la CUP del web "Observatori del Procés" amb la qual pretén "fiscalitzar l'avanç del procés" independentista i el compliment dels acords aprovats al Parlament. Sobre això, la portaveu del Govern, Neus Munté, va recalcar que el Govern està "fermament compromès" amb tots els passos acordats i "treballa intensament" per portar-los a terme. Tot plegat tenia lloc l'endemà que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ordenés a la fiscalia catalana que es querelli contra la presidenta del Parlament per prevaricació i desobediència.

Munté va recordar que Forcadell va ser "escollida democràticament per la ciutadania" a les eleccions del 27 de setembre del 2015 i "una majoria de diputats" la va escollir com a presidenta del Parlament, pel que "només aquesta mateixa majoria podria inhabilitar-la, no un tribunal ni un jutge". "Ens té a tots al seu costat", va afegir Munté després de la reunió del Govern, que va presidir el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. A la tarda, en l'arrencada del ple de tres dies, Forcadell va rebre el suport de Junqueras, amb qui va conversar als passadissos del Parlament. Justament Junqueras va protagonitzar una polèmica amb el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, que va dir que Junqueras "sap perfectament que la independència és impossible". El vicepresident va replicar a Twitter: "De Guindos sap perfectament que la independència de Catalunya és inevitable. Ho dedueixo de les converses amb ell".

Sobre les crítiques de la portaveu de Salut al Parlament i diputada de JxS, Montserrat Candini, al conseller de Salut, Antoni Comín, Munté va matisar les paraules del conseller i va donar per tancada la polèmica sense demanar el cap de Candini. D'altra banda, el portaveu adjunt de C's al Parlament, Fernando de Páramo, va afirmar que Puigdemont no té projecte, ni tan sols per a la independència, ja que "es troba perdut en el laberint" del full de ruta sobiranista.