El Parlament ha iniciat els tràmits perquè es declarin nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims, i les sentències que se'n van derivar, del règim franquista. JxSí, CSQP i la CUP han impulsat una proposició de llei de reparació jurídica per la "dignitat" de les víctimes, una proposició de llei que no ha rebut cap esmena durant el debat a la totalitat.

"Tenim un deute pendent amb les persones van lluitar i amb les víctimes de la dictadura", ha assegurat Montserrat Palau, diputada de Junts pel Sí. "És hora que per primera vegada a la història d'Espanya es digui prou, que aquells judicis van ser una farsa", ha seguit Joan Josep Nuet, de CSQP.

Des de la CUP, Mireia Boya ha reptat la "polititzada justícia" a frenar els passos que faci a partir d'ara al Parlament en aquest sentit. "Corrin al TC i a Europa, a dir que no volen anul·lar les sentències del feixisme". C's i PSC comparteixen l'objectiu de la proposició però alerten de "dificultats tècniques" i el PPC ha defensat "reforçar la condemna" al franquisme i la reparació però ha qüestionat "on és el límit".