Patrick Nogueira Gouveia, considerat autor del quàdruple crim de la família de brasilers trobats a un xalet de Pioz (Guadalajara) ha estat detingut minuts després d'aterrar a l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid- Barajas. El jove de 19 anys, que ja es troba sota la custòdia de la Guàrdia Civil, s'havia lliurat hores abans a les autoritats brasileres.

Ara, ja en territori espanyol, els agents de la Guàrdia Civil disposen de 72 hores per interrogar-lo fins que passi a disposició judicial a Guadalajara. Segons ha transcendit, Patrick Nogueira hauria reconsiderat la seva situació -el Ministeri d'Exteriors havia sol·licitat al Brasil la seva expatriació- i hauria tornat a Espanya davant la por d'haver d'ingressar en les perilloses presons brasileres.

La seva defensa, amb mediació dels investigadors de la Guàrdia Civil, li haurien convençut en les últimes hores perquè viatgés a Espanya.

El presumpte autor del crim del seu oncle Marco i la família d'aquest, la seva dona i els seus dos fills trobats en bosses d'escombraries a l'interior del xalet a la urbanització La Arboleda, ha arribat a l'aeroport madrileny passada les 13:00 hores, segons han assenyalat les citades fonts. Està previst que sigui traslladat a dependències de la Comandància de Guadalajara, d'acord a l'acordat pel jutjat d'instrucció número 1 d'aquesta localitat, encarregat de la instrucció d'aquest cas.

Cinc dies després de trobar els cossos esquarterats de Marco Campos i dels altres tres membres de la seva família, Espanya va emetre una ordre de detenció europea i internacional demanant la detenció de Patrick, un jove de 19 anys que havia conviscut amb aquesta família a Torrejón de Ardoz (Madrid) i que va canviar un bitllet d'avió per tornar al Brasil el 20 de setembre.

Les autoritats judicials brasileres havien respost fins ara a les requisitòries espanyoles assenyalant que la seva Constitució prohibia l'extradició dels seus nacionals. En aquest sentit, demanaven que se'ls remetin totes les actuacions policials i judicials realitzades a Espanya per "iniciar els tràmits d'un procés penal".

Geolocalització del mòbil

El delegat del Govern a Castella-la Manxa, José Julián Gregorio, va confirmar a la premsa que la geolocalització del mòbil de Patrick Nogueira el situa al xalet en els dies on l'estudi forense ha determinat que van ocórrer els fets. Els investigadors creuen que els cossos sense vida es van deixar a l'interior de bosses d'escombraries a mitjans del mes d'agost.

Les restes d'ADN trobades al xalet de la urbanització La Arboleda de Pioz també van delatar la seva presència a l'escena del crim i van portar els agents de la Guàrdia Civil a seguir el seu rastre com a principal sospitós del crim del seu oncle, Marcos Campos, i de la resta de la seva família. El jove tenia antecedents penals al Brasil per intentar assassinar un professor.

El cap del grup de Delinqüència Especialitzada de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, el comandant Reina, va explicar des de la Comandància de Guadalajara que Marc, Janaina i els seus dos fills de tres i un anys "van poder morir dessagnats" i de manera "seqüencial". A més, va descartar que es pugui parlar encara d'un mòbil passional, a l'estar Patrick presumptament obsessionat amb Janaina.

Aixecament del secret

El titular del Jutjat de Guadalajara va dictar amb data 14 d'octubre un acte pel qual s'acordava l'aixecament del secret de les actuacions que pesava sobre el procediment, permetent únicament a les parts personades l'accés al mateix i mantenint el caràcter reservat per al públic en general.

En concret, s'establia "prohibir l'obtenció, divulgació o publicació d'imatges de les víctimes en estat cadàver o de la seva localització en el moment de la troballa, així com dels menors en qualsevol situació, inclosos en atestats, informes d'autòpsia o qualsevol altre document o suport en què constin i estigui unit a les actuacions ". Tot això a fi de preservar la intimitat de les víctimes i el respecte als seus familiars.