L'alcaldessa de Berga Montse Venturós i l'alcalde de Navàs Jaume Casals no contestaran la petició d'informació que els ha fet Emilio Ablanedo Reyes, subdelegat del govern espanyol a Barcelona. En aquesta carta que els consistoris governats per la CUP van rebre dimecres a la tarda, Ablanedo demana que «acreditin si els consistoris van restar oberts el 12 d'octubre passat, quins serveis s'hi van prestar i si van treballar empleats públics, i còpia de l'acord pel qual es va procedir a l'obertura».

Tal i com va informar aquest diari al seu moment Berga va obrir portes per segon any consecutiu i van anar a treballar 24 treballadors a part dels regidors del govern. A Navàs també van treballar per sisè any: van fer junta de govern els membres de l'executiu i hi van treballar 7 funcionaris. En els dos casos majoritàriament va ser un treball de portes endins i, en el cas de la capital berguedana, els responsables municipals no van permetre fotografiar els funcionaris al seu lloc de treball per evitar represàlies.

Els dos batlles desoiran la petició del subdelegat del govern i es mantenen ferms en la defensa de la seva autonomia de poder decidir quan treballen i quan no. En declaracions a Regió7, l'alcalde Navàs Jaume Casals ha explicat que en el seu cas fa sis anys que treballen el Dia de la Hispanitat. Aquest any van fer com han fet anteriorment: treballar. L'executiu va celebrar junta de govern com sol fer els dimecres.

Així mateix va oferir la possibilitat de treballar als funcionaris que podran recuperar aquest dia. Casals ha dit que no contestaran la petició de la subdelegació «perquè és absurd: portem sis anys obrint el 12 d'octubre» i fins ara ningú els havia dit res. «També treballo els dissabtes i els diumenges i ningú no diu res. Què passa amb aquest dia?» s'ha preguntat el batlle navassenc. «Nosaltres adaptem el calendari laboral a les necessitats que tenim». El dirigent bagenc ha defensat el dret del consistori « a negociar amb els funcionaris» els dies de treball.

Jaume Casals ha titllat aquesta demanda d'informació de «persecució política i ideològica».

D'altra banda, fonts de la CUP a la Catalunya central afirmen en un comunicat que «l'obertura d'aquests i altres ajuntaments catalans i de la resta de l'Estat en l'anomenada "Fiesta de Hispanidad" no és una pràctica nova. De fet, en el cas de Navàs i Berga ja havien obert en anys anteriors. Sempre s'havia fet amb absoluta normalitat i anunciant-ho obertament, i mai no s'ha rebut cap tipus d'advertiment ni amonestació. Per això, sorprendria ara aquesta petició si no fos per l'enrenou causat enguany per la denúncia del PP de Badalona, que ha disparat novament els engranatges de l'Estat per atacar l'autonomia municipal i el moviment independentista».

En el mateix comunicat, s'assegura que «en qualsevol cas, l'alcalde i l'alcaldessa afectats consideren absurd el requeriment, ja que la informació requerida és de domini públic, bé a través de les declaracions expressades en els mitjans de comunicació, bé a través dels acords publicats en els portals web dels municipis, i per tant consideren innecessari formalitzar cap mena de resposta al senyor Ablanedo Reyes». Finalment han convidat «la subdelegació del Govern a deixar de dilapidar els seus recursos, que financem entre tots, en persecucions ideològiques que denoten una clara manca de sentit del ridícul».