El govern autònom escocès ha divulgat aquest dijous l'esborrany d'un projecte de llei, que serà sotmès a consulta popular, per convocar un altre referèndum sobre la independència d'Escòcia, després que el primer (2014) rebutgés l'escissió. En donar a conèixer el document, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat que els escocesos han de tenir la possibilitat de reconsiderar el seu futur arran de la victòria del "brexit" -la sortida britànica de la UE- en el referèndum del 23 de juny. Malgrat el suport al "brexit" a nivell nacional, els escocesos van votar per continuar en el bloc europeu.

D'acord amb les noves propostes del govern escocès, un segon referèndum tindria la mateixa pregunta que es va fer el 2014, que era: "Hauria d'Escòcia ser un país independent?". A més, en aquesta segona consulta, sempre que prosperi la legislació que autoritzi la seva convocatòria, els residents a Escòcia més grans de 16 anys tindran dret a votar, igual que en 2014.

Sturgeon ha dit que la sortida de la UE planteja "serioses preocupacions" per a Escòcia atès que la regió afronta uns riscos "inacceptables" als seus "interessos democràtics, econòmics i socials" i el dret del Parlament escocès a decidir. "Protegir els interessos d'Escòcia és el treball més important d'aquest govern. Hem de tenir totes les opcions disponibles per fer això i és per aquesta raó que estem publicant ara l'esborrany del projecte de llei per a la seva consulta", ha afegit.

La política nacionalista considera que el govern britànic de Theresa May té el deure polític de defensar la voluntat expressada pels escocesos en el referèndum europeu de juny, en el qual un 62 % d'escocesos va votar a favor de continuar dins de la UE.

La líder "tory" ja ha informat que activarà l'Article 50 del Tractat de Lisboa -que iniciarà de manera formal el procés negociador de dos anys per sortir del bloc comú- abans que acabi març de 2017, per la qual cosa el Regne Unit estaria fora de la UE en la primavera de 2019.