L'expresident de la Generalitat i líder del PDECat, Artur Mas, ha demanat avui al cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, que "canviï de xip" i que passi del "'no', 'no' sempre 'no'" al diàleg amb Catalunya davant les reivindicacions sobiranistes, un "repte democràtic" que ha d'afrontar si és reelegit.

En declaracions als mitjans després de votar en la consulta que realitza el PDECat per ratificar el nom de la formació, Mas ha constatat que, previsiblement, Mariano Rajoy serà reelegit com a president del Govern, fet que segons el seu parer "no és una bona notícia per a Catalunya".

Això no obstant, l'expresident de la Generalitat ha considerat que Rajoy té l'"oportunitat" ara de "fer les coses de forma diferent" en allò que es refereix a les demandes de Catalunya.

En aquest sentit, Mas ha emplaçat Rajoy a canviar de "xip" i passar del "'no', 'no', sempre 'no', dels fiscals, querelles, tribunals, inhabilitacions al 'sí', el 'sí' al diàleg" amb Catalunya per abordar el "repte democràtic" del sobiranisme, que compta amb una "societat mobilitzada" i una majoria parlamentària.

El líder del PDECat ha ressaltat que el diàleg amb Catalunya permetria en primer terme "rebaixar la tensió" i, en segon lloc, poder buscar una solució per a Catalunya: "Aquest és el gran repte" de Rajoy, ha advertit Mas.

Mas s'ha mostrat convençut que Rajoy renovarà en el càrrec com a president del Govern, davant un PSOE debilitat per la seva crisi interna que, segons l'expresident català, ha comès dos "grans errors".

El primer dels "dos grans errors", ha dit, és el fet que el PSOE no hagi promogut un govern del canvi quan "podia haver-ho fet" i, en segon lloc, que faciliti la investidura "sense una sola condició" donada la seva situació de debilitat actual, quan fa uns mesos podria haver posat sobre la taula "condicions dures".

D'una altra banda, Mas s'ha mostrat respectuós davant la posició del PSC, tant al comitè federal del PSOE de demà com en el debat d'investidura, i ha insistit en la idea que Rajoy serà president del Govern amb un Partit Socialista "molt debilitat".