El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, assumeix les dificultats que podria tenir per governar si és investit i el fet que no podria tirar endavant una part del programa, però va garantir que ho intentarà i va demanar un esforç a la resta de partits per buscar acords. "Per difícil, la legislatura pot ser una gran oportunitat per deixar resolt algun dels grans reptes d'Espanya en el futur", va assegurar Rajoy a Brussel·les per comentar les conclusions del Consell Europeu.

El cap de l'Executiu va insistir en la necessitat d'esperar a la reunió del comitè federal del PSOE de diumenge per saber si permetrà la seva investidura, i també esperar a veure si el rei pren la decisió de proposar-lo com a candidat. "El rei pot decidir proposar algú com a candidat a la investidura o no. No em correspon a mi dir els criteris que utilitzarà el rei i hauré d'esperar a veure el que passa", va destacar. Per a Rajoy, no té sentit parlar ara sobre si els grups parlamentaris votaran a favor o en contra dels propers pressupostos, però va destacar que, si és investit, ell intentarà governar. "Sóc plenament conscient dels suports que tinc, però el que és evident és que ho intentaré perquè no és la primera vegada a la història que un govern està en minoria ni a Espanya ni a altres països", va recordar.

El que farà serà "actuar amb la màxima lleialtat possible" i assumir que molts dels plantejaments amb els quals es va presentar a les eleccions no podran tirar endavant. "Jo tinc una gran responsabilitat si es produeix la investidura, però no sóc l'únic que la té, perquè, al final, les decisions que corresponen a Espanya s'han de prendre entre els 350 diputats que hi ha a les Corts, i no només per part dels 137 del PP", va destacar.

D'altra banda, el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, va afirmar que el comitè federal votarà demà "exclusivament" un text sobre si facilitar o no la reelecció de Mariano Rajoy, però sense concretar si l'abstenció seria en bloc o d'onze diputats, el que es fixaria la setmana que ve.

Fernández és partidari que en el cas que guanyi la via de l'abstenció, la fórmula sobre com s'aplicaria en la segona votació de la investidura al Congrés s'acordaria entre la gestora i el grup parlamentari. "El que es planteja diu-menge és si el PSOE prendrà aquesta decisió d'abstenir-se o si decidirem anar a eleccions. El com s'exercirà ja es veuria la fórmula", va explicar el president.

Algunes federacions, com Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana, advoquen per una abstenció tècnica, que només obligaria a facilitar la investidura a onze diputats socialistes, fórmula que no desagrada al PSC perquè li permetria seguir atrinxerat en el no. El PSOE andalús, en canvi, s'inclina perquè tots els diputats actuïn en bloc i acatin el que dicti el màxim òrgan del partit.