Òmnium Cultural ha endegat una campanya que pretén reconèixer totes les "lluites compartides" polítiques, socials i laborals que han forjat Catalunya en els últims 70 anys, des de l'oposició al franquisme al principi dels 50 fins a l'actualitat.

Entre el novembre del 2016 i l'abril del 2017, l'entitat vol reivindicar amb actes, xerrades i conferències des de la Caputxinada, el 15-M i el No a la Guerra fins a la mobilització ciutadana per aconseguir la immersió lingüística, les manifestacions a favor del dret a decidir i proindependència o el clam en contra del transvasament de l'Ebre. "Lluites compartides és la voluntat de posar en valor tot allò que ens ha construït i cohesionat com a país", va afirmar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. "Cal reconèixer totes les lluites que ens han anat configurant com a poble i que ens han permès arribar on som ara", va insistir Cuixart.

Òmnium Cultural va escollir els jardins de Can Ferrero, al barri de la Marina de Barcelona, per presentar la campanya Lluites Compartides, la més ambiciosa impulsada per l'entitat i amb què es vol reconèixer la tasca de tota aquella gent que va contribuir a construir un país millor. I aquí hi cap des de la lluita veïnal -els jardins de Can Ferrero mateix van ser un exemple de lluita per un espai verd al barri als anys 70- fins a les grans mobilitzacions a favor dels drets laborals o contra la guerra de l'Iraq, passant per les lluites sindicals o la denúncia de les centrals nuclears.

"La idea és fer conscients els ciutadans que viuen millor gràcies a l'esforç de molts ciutadans anònims. A vegades les lluites d'uns pocs van acabar beneficiant al conjunt del país", va assenyalar el president d'Òmnium, que va negar que es vulguin apropiar totes les mobilitzacions dels darrers 65 anys: "l'exercici que fem no és d'apropiació, sinó de reconeixement. Som un instrument al servei de la cohesió social". Cuixart va recordar que del 1963 al 1967 Òmnium va ser il·legalitzada per la dictadura franquista.

"Creiem que tenim tota l'autoritat moral per dir que hem format part de moltes d'aquestes lluites, però també n'hi ha d'altres de què no hem format part i ara podem ser aquell espai amable, de trobada, de confluència i de transversalitat per compartir-les i posar-les en valor", va reflexionar la cara visible de l'entitat.