El presumpte número 2 de Gürtel, Pablo Crespo, va començar ahir la seva declaració negant les acusacions de la Fiscalia, emparant-se en el fet que es limitava a seguir les ordres del seu cap, Francisco Correa, i en la il·legalitat de les escoltes que va autoritzar l'exjutge Baltasar Garzón.

En l'interrogatori de la fiscal anticorrupció, Concepción Sabadell, Crespo va seguir la línia oberta pel capitost de Gürtel, que es va responsabilitzar de totes les accions dels seus col·laboradors, i va assegurar que tot el que feia era prèviament autoritzat per Correa.

Ell era un "transmissor d'ordres" del seu cap, no portava la comptabilitat i no entrava en detalls, va voler deixar clar a la fiscal, i també va negar qualsevol relació amb polítics als quals Correa va dir que havia pagat comissions a canvi d'adjudicacions.

Després de negar-se a reconèixer els fets dels quals se l'acusa, el que va ser secretari d'organització del PP gallec (1996-1999) va insistir a no ratificar les seves declaracions davant els jutges Baltasar Garzón i Antonio Pedreira després del seu arrest el 2009. En el primer cas, perquè no estava en condicions anímiques després de tres dies detingut en calabossos que semblaven una "masmorra de l'Edat Mitjana", i en el segon perquè, després de declarar, va conèixer que les converses a la presó van ser "gravades i escoltades amb l'aquiescència, amb perdó, de la Fiscalia per a la qual vostè treballa", va dir dirigint-se a Sabadell.

"Converses gravades i escoltades per la Fiscalia, Garzón i els policies que aquí declararan com a pèrits", va reiterar Crespo, en observar que les preguntes fetes llavors estaven "dirigides per les converses que s'havien escoltat" i que finalment van ser descartades de la investigació en ser declarades il·lícites. Crespo va ser detingut un divendres i va declarar davant Garzón el dilluns, "per raons òbvies que tots coneixem", va dir, al·ludint a la cacera a la qual el llavors instructor va assistir al costat de l'exministre de Justícia Mario Fernández Bermejo i que li va costar a aquest el càrrec per un problema en la seva llicència de caça.

El número 2 de Gürtel tampoc va ratificar les seves confessions davant la policia, que van ser obtingudes "en unes condicions d'amenaces i de pressió contínua de l'agent instructor", "brandant la LECrim", en referència a la Llei d'enjudiciament criminal.

A aquests calabossos hi va ser traslladat per ordre de Garzón el febrer del 2009, dins d'una operació de la qual, va comentar, va sentir rumors quatre mesos abans, el novembre del 2008.

Aquest mes, una persona que es va negar a identificar per no venir "al cas" li va dir que, "des del despatx de Rubalcaba", llavors ministre de l'Interior, "s'havia organitzat amb policies amics i gent de confiança una operació que realment anava dirigida contra el PP", en què estava involucrat Correa "per la seva relació amb el gendre d'Aznar", Alejandro Agag.