La gestora del PSOE i alguns dels barons territorials van elevar l'amenaça cap al PSC, i van arribar a parlar fins i tot de "divorci", si els socialistes catalans no rectifiquen i acaten l'abstenció en bloc, i no mínima, a la investidura de Mariano Rajoy decidida pel Comitè Federal.

Les advertències de Ferraz i de presidents autonòmics com l'extremeny Guillermo Fernández Vara o el castellanomanxec Emiliano García-Page van respondre al desafiament del líder del PSC, Miquel Iceta, que va garantir la "desobediència" dels seus diputats al mandat del màxim òrgan del PSOE encara que impliqui un canvi de relació entre les dues formacions. "Si el PSOE diu que vol revisar la relació que té amb el socialisme català, té dret a fer-ho", va afirmar Iceta en declaracions a Rac1. El dirigent català, que va precisar que el PSC aposta per "seguir" amb el vincle amb Ferraz, va tornar a demanar comprensió perquè el seu partit "no pot fer cap altra cosa" que rebutjar Rajoy.

Davant de la previsible ratificació del no en el Consell Nacional del PSC que se celebrarà avui, el portaveu de la gestora del PSOE, l'andalús Mario Jiménez, va avisar que el "desacatament" obligarà a "avaluar" la relació del PSOE amb el partit català. No obstant això, Jiménez va desitjar no arribar a la ruptura: "confio, i ara ens hi hi posarem, que imperi el 'seny' català".

Jiménez va subratllar que en el mandat aprovat pel Comitè Federal "no hi caben interpretacions de cap tipus", de manera que l'abstenció haurà de ser en bloc i no limitada a onze diputats, com volen el PSC i altres dirigents partidaris del no a Rajoy. "No hi ha cap tipus de mecanisme alternatiu", va concloure Jiménez en declaracions a la Cadena SER.

Més contundent va ser García-Page, que malgrat assegurar que intentaran "per tots els mitjans" que es mantingui l'agermanament amb el PSC, no descarta que la crisi desemboqui en la ruptura. "Si algú vol el divorci, com saben vostès, ara a Espanya n'hi ha prou que ho demani una de les parts", va comparar el president castellanomanxec, que va recordar al PSC que, quan es té un acord, "és a les verdes i a les madures".

"El plantejament previ de les últimes setmanes que faci el que faci el Comitè Federal nosaltres farem el que vulguem, em sona malament, sincerament, no em sona fraternal, no em sona fonamentat", va afegir García-Page. Fernández Vara es va unir als qui sostenen que, si el PSC no acata, es genera una situació que "cal resoldre, i no val a dir que no passa res". "No és normal", va asseverar.

El més taxatiu amb el PSC va ser l'expresident d'Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que comprendria que el PSOE "trenqués definitivament" amb el PSC: "no només baixen de vots a Catalunya, és que també ens en fan perdre a Espanya". "Amb els resultats d'Iceta, qualsevol dia desapareix el PSC", va arremetre Ibarra a La Sexta, on va considerar "tan fàcil substituir el PSC com crear una federació catalana del PSOE".

A més de Vara i García-Page, el president valencià, Ximo Puig, va defensar una abstenció en bloc perquè facilitar la investidura a Rajoy "ni és una decisió ideològica, ni ètica, ni moral", sinó "instrumental" per desbloquejar el govern. Com que és un acord del Comitè Federal, Puig va posar èmfasi a dir que, quan s'adopta, "el que és raonable" és que s'acati perquè "compromet" tothom. El president aragonès, Javier Lambán, va defensar facilitar el govern a Rajoy amb l'argument que, en aquest moment, és recomanable "reprimir les vísceres i donar pas a la raó" per evitar noves eleccions.

Els líders de vuit federacions -les Balears, el País Basc, la Rioja, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia, Navarra i Ceuta- que donen suport al no van enviar una carta al president de la gestora, Javier Fernández, perquè l'abstenció no sigui en bloc, sinó mínima, per tal de no engrandir més la divisió dins el partit. "Si de veritat es vol cosir el partit, no es vol trencar, convindria fer-ho de la forma més hàbil", va defensar la presidenta balear, Francina Armengol. Altres diputats socialistes, com la independent Margarita Robles i el basc Odón Elorza, es van reafirmar en el no a Rajoy i van advocar perquè el vot sigui en consciència.

En resposta al president de la gestora, Javier Fernández, que el mandat del Comitè Federal és "imperatiu", Robles, jutgessa en excedència, va sentenciar que la Constitució "diu expressament que no hi ha un mandat imperatiu per a cap diputat".