L'evacuació organitzada del camp d'immigrants de Calais, el més gran de França, va començar ahir a les 8 del matí amb llargues cues davant del centre de gestió obert per les autoritats gales.

Proveïts de maletes i de tots els estris que posseeixen, nombrosos immigrants, la major part afganesos, eritreus i sudanesos, van començar a arribar al lloc des de la matinada, per ser traslladats a un dels 450 centres d'acollida que el govern francès ha obert al territori. En les últimes setmanes, personal de l'Estat i d'associacions humanitàries havien iniciat una campanya d'informació per persuadir-los que havien d'acollir-se a aquest dispositiu abans de perseverar en la seva intenció de romandre a Calais, el punt més proper al Regne Unit, la destinació somiada per la major part d'ells.

Aquesta tasca sembla que va donar els seus fruits, i una gran majoria d'homes aïllats, encara que també algunes dones, van començar a arribar al centre de selecció, on se'ls anava distribuint en autobusos per sortir cap a la destinació assignada. En total, les autoritats franceses preveien evacuar ahir 60 autobusos amb 50 immigrants cada un, una cadència que esperen mantenir els primers dies, però que anirà en descens a mesura que quedin menys persones al campament. Per a avui, estan previstos 45 autobusos, i per a demà, 40 més.

En total, entre 6.000 i 8.000 persones són a l'anomenada jungla de Calais, segons les autoritats, que preveuen que l'operació duri una setmana. Els menors i les famílies, molt minoritàries en aquest campament, seran objecte d'una atenció particular al centre de selecció. En el cas dels primers, s'estudiarà si tenen família al Regne Unit, en aquest cas seran traslladats a aquest país en funció dels acords entre París i Londres.

Als immigrants se'ls ofereixen dues possibles regions de destí, i en funció de la que triïn seran traslladats a un autobús, que partirà un cop s'hagi omplert. La principal incògnita resideix en els que rebutgin deixar Calais i vulguin continuar intentant creuar el Canal de la Mànega.

El govern francès ha previst un important desplegament policial, amb el reforç de 2.000 agents, per evitar que es reinstal·lin en altres camps de la zona.