Eurodiputats de 16 estats diferents i de cinc grups parlamentaris han expressat aquest dijous la seva "absoluta disconformitat" amb la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la prohibició dels toros a Catalunya i han demanat que es respecti la voluntat dels catalans. "Considerem que la tortura animal no pot ser considerada cultura", asseguren un total de 37 parlamentaris a la declaració, promoguda per l'ecosocialista Ernest Urtasun, i que compta amb el suport d'alemanys, francesos, italians, britànics, holandesos i austríacs, entre d'altres, així com de 5 eurodiputats catalans.

En la seva declaració, els parlamentaris s consideren que la tauromàquia és una "activitat injusta, sàdica i menyspreable" que "no mereix ser legal". També destaquen el seu rebuig a qualsevol tipus de maltractament i tortura als animals en espectacles que qualifiquen de "cruels i inhumans" i afirmen que la tauromàquia no és justificable "sota la consigna de la tradició o l’expressió artística, esportiva o cultural".

El text també assenyala que "la justificació utilitzada pel TC sobre una suposada invasió de competències estatals en matèria de cultura no és acceptable ja que Catalunya té competències per protegir els animals i regular els espectacles públics". Així mateix, indiquen que "no hi ha cap dubte de la violència, la crueltat i el patiment de l’animal en una plaça de toros".

Els eurodiputats recorden en la declaració que el Parlament Europeu, per segon any consecutiu, ha votat per àmplia majoria prohibir els fons europeus destinats a la tauromàquia. Finalment, també animen la resta de comunitats de l’Estat espanyol a seguir els passos de Catalunya i les Canàries i prohibir la tauromàquia.

Transversalitat

Eurodiputats dels principals grups polítics amb representació a l'Eurocambra, populars, socialistes, liberals, verds, euroescèptics i postcomunistes ja van defensar anteriorment la prohibició dels toros a Catalunya i van valorar amb sorpresa que es portés al TC. "La tauromàquia és una crueltat i un patiment innecessari pels animals", va assegurar la finlandesa del PP europeu Sirpa Pietikainen, que va voler "felicitar Catalunya" per les decisions preses fins ara. "És un crim", va defensar l’alemany Stefan Eck, de l’Esquerra Unitària, que considera que tombar la prohibició dels toros és "una interferència del govern espanyol a Catalunya i a la voluntat de la seva gent". "Estic molt decebut", va dir el laborista britànic David Martin.

La britànica Jacqueline Foster, del grup dels Reformistes i Conservadors Europeus, va definir els toros com una "activitat cruel i barbàrica". "Vaig estar molt satisfeta quan Catalunya va prohibir els toros. Vull que aquesta pràctica sigui il·legal, així com també d’altres tipus d’abusos a animals que es fan a Espanya", va remarcar Foster en declaracions a l’ACN. "No em puc creure que a l’Espanya del segle XXI es justifiqui amb excuses culturals una pràctica tan barbàrica", destacava.