El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha posat l'accent en la seva rèplica a Mariano Rajoy en què l'abstenció del grup socialista "és d'investidura, no de legislatura". "Li ha d'entrar en el cap!", ha reclamat Hernando a Rajoy, al que ha retret la seva "tàctica de l'abraçada de l'ós".

Després d'acusar-lo d'intentar "anul·lar la seva labor d'oposició" quan mostra al PP i al PSOE com a partits semblants que poden arribar a governar junts, Hernando li ha demanat que "rectifiqui" aquest discurs, perquè "si no ho fa hi haurà un problema de fons que farà impossible la legislatura".

Li ha demanat també que abandoni el "triomfalisme" quan parla d'Espanya i els espanyols, i que pensi que fos el PP el que hagués d'abstenir-se perquè hi hagués un president socialista". "Si vol acords i diàleg, abandoni el triomfalisme i rectifiqui", li ha dit Hernando a Rajoy, després d'insistir que el socialistes seguiran "sent l'oposició", perquè estan convençuts que amb els seus 84 diputats poden "condicionar la política" al parlament.

En la seva rèplica, el socialista s'ha obstinat a destacar les diferències del seu partit amb el PP -"som absolutament antagònics en moltes coses", ha remarcat- i en aquest context ha deixat clar a Rajoy que no pot comptar amb el PSOE per aprovar més retallades, per seguir devaluant les pensions, per baixar els salaris o perquè es deteriori més la qualitat de l'educació i la sanitat. Hernando, no obstant això, ha considerat "un petit pas" la disposició de Rajoy a dialogar sobre temes com l'educació o la crisi territorial, però li ha advertit que o concreten aquest diàleg o "no va a servir per res".

També li ha exigit que no usi "ardits de govern" per intentar esbiaixar l'oposició al Congrés, on el PP no té majoria, per exemple amb reials decrets o amb el veto a les proposicions dels altres grups. "Nosaltres ens farem respectar com a oposició, amb humilitat, però farem respectar per vostès i per la resta de grups", ha proclamat Hernando. I ho faran, ha dit, pels ciutadans que els exigeixen, que els demanen que controlin el govern i que condicionin les seves polítiques, "sense cridar i sense escarafalls", treballant "dia a dia"