El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dijous el paper "marginal" i "subsidiari" del PP, els socialistes i Ciutadans a Catalunya i Euskadi, que, segons el seu parer, els resta credibilitat a l'hora de resoldre els desafiaments territorials del país. "Tres partits de l'immobilisme difícilment podran respondre a una cosa tan important al nostre país com la plurinacionalitat de l'Estat", ha assenyalat Iglesias en el debat d'investidura de Mariano Rajoy.

Iglesias ha considerat que el sistema polític que va sortir de la transició ja no existeix i que ara hi ha "un enorme contrast" entre el passat que, segons el seu parer, representen el PP i el PSOE, i el futur que -ha dit- encarna Podem.

El diputat ha fet especial menció als casos de Catalunya i Euskadi per destacar el paper secundari que ara tenen allà els dos partits majoritaris, i també ha assenyalat que Podem i les seves marques han guanyat les eleccions generals en aquestes comunitats. L'únic partit "tradicional" que surt indemne és el PNB, l'única "institució" al costat de la Monarquia, segons Iglesias, que estan "a prova de crisi". "Les dues institucions tradicionals a prova de crisi amb la Monarquia i el PNB, ben units per la Creu de la Borgonya", ha postil·lat, per fer notar a continuació que el portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, somreia pel seu comentari perquè "sap el que va significar la Cruz de Borgoña per als vells gudaris biscaïns". "El senyor Rivera potser ho busca a Google", ha postil·lat.

En qualsevol cas, ha reiterat que a Catalunya va guanyar les eleccions En Comú Podem i al País Basc Podem, mentre que el PP, els socialistes i Ciutadans s'han quedat en un paper marginal. "De veritat creuen vostès que estan preparats per assumir els desafiaments que tenen a veure amb la plurinacionalitat de l'Estat si es mantenen en posicions immobilistes que els han fet ser marginals a Catalunya i a Euskadi?, s'ha preguntat Iglesias.