El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous que mentre s'aconsegueix acordar un pacte d'Estat en educació, l'Executiu suspendrà els efectes acadèmics de les revàlides en ESO i Batxillerat previstes per la Lomce i no s'exigiran per obtenir el títol.

Rajoy, en la seva rèplica al portaveu socialista, Antonio Hernando, durant el seu debat d'investidura ha instat el PSOE a abordar aquest pacte d'estat que, segons la seva opinió, no ha de consistir a derogar la Lomce ni en "en postures maximalistes". "Abordarem la suspensió dels efectes acadèmics de les avaluacions de finals de l'ESO i del Batxillerat fins que concloguem el pacte per l'educació" i "fins a aquest moment l'avaluació final del Batxillerat (..) no serà necessària per adquirir el títol i tindrà valor únicament per accedir a la universitat".

Mantindrà la seva política econòmica

Rajoy ha insistit que defensarà la continuïtat de les seves polítiques econòmiques perquè han estat "reeixides" i positives per a Espanya i ha advertit que "sense pressupostos de 2017 correm el seriós risc que sigui una legislatura estèril".

Durant la rèplica de Rajoy al portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, en la segona jornada del debat d'investidura a Rajoy en el ple del Congrés, el líder del PP ha assenyalat que la seva gestió ha aconseguit reconduir la situació econòmica.Ha dit que entre els anys 2011 i 2015 ha variat la situació d'atur, de dèficit públic o de crèdit a les empreses.

Rajoy ha assenyalat que la taxa d'atur se situa en el 18,91 %, al final del tercer trimestre, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), la qual cosa suposa una retallada de més d'un punt respecte als tres mesos anteriors i la millor dada dels últims sis anys. "Són dades positives i crec que la situació a Espanya ha canviat i molt des del 2011 fins avui", ha afirmat, al mateix temps que ha recordat que en el primer trimestre de 2014 el nombre d'ocupats no arribava als 17 milions de persones.

Ha assenyalat que actualment hi ha dos milions menys d'aturats que el 2011 i ha dit que precisament en un dels assumptes que més preocupen als espanyols s'ha produït una variació "que hauria de merèixer algun comentari si volem ser justs amb els esforços que han fet els espanyols".

"Alguna cosa útil" per resoldre el problema de Catalunya

Mariano Rajoy ha instat davant el desafiament independentista català a complir la llei i la Constitució i ha considerat que l'obligació de tots és "fer alguna cosa que sigui operatiu, útil i que serveixi per resoldre aquest problema i qualsevol un altre que tinguin els espanyols".

Rajoy, en la seva rèplica a la intervenció del portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, al debat d'investidura, ha assegurat que està disposat a parlar amb els socialistes i amb tots aquells que vulguin fer-ho sobre el futur de Catalunya. "Estic disposat a fer-ho sincerament. A fer l'esforç més gran que sigui capaç. Crec que és oportú fer-ho ara. Proposo que analitzem l'aconseguit i que valorem què és el que podem millorar, que reflexionem sobre l'Espanya que volem i sobre les reformes que necessitem per aconseguir el nostre objectiu", ha afegit.

Per a Rajoy, "és obvi que hi ha problemes que cal solucionar i tensions que hem de superar, i és obvi que tots tenim l'obligació de respectar la llei i la Constitució".

"Tenim més que veure amb el PSOE que amb independentistes"

Mariano Rajoy ha demanat també al PSOE que no "demonitzi a l'adversari" ni s'esforci a "ser més diferent" o distanciar-se del PP, alguna cosa al que -ha dit- ell no es va apuntar perquè "té bastant més que veure" amb el PSOE que amb els independentistes. Recordant que el PSOE li va aconsellar aliar-se amb els seus afins, ha assenyalat: "Els meus afins no són els independentistes, tinc bastant més que veure amb vostès que amb els partits independentistes".