Tal com estava previst, el Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous la investidura de Mariano Rajoy en primera volta. Rajoy necessitava la majoria absoluta (176 vots) i ha obtingut només el suport dels 170 representants del PP, C's i CC, mentre que els 180 diputats del Grup Socialista, Units Podem, En Comú Podem, ERC, PDECAT, Compromís PNB, En Marea i Bildu han votat en contra. Haurà d'esperar a dissabte per a ser investit president del govern espanyol per majoria simple gràcies a l'abstenció del PSOE.

S'obre ara el termini de 48 hores que estableix la Constitució i que situa la investidura del líder del PP dissabte a tres quarts de vuit del vespre. El ple començarà a dos quarts de set. La proclamació de Rajoy com a president posarà punt i final a gairebé un any de govern en funcions i encetarà un nou període on haurà de dependre dels acords amb C's i PSOE per governar.

El resultat de la votació canviarà aquest dissabte, quan el Grup Socialista virarà cap a l'abstenció per permetre la investidura del candidat del PP. Ho farà malgrat que el PSC i diversos diputats del PSOE han avançat que no tenen intenció d'abstenir-se i trencaran la disciplina del grup parlamentari.

La votació de dissabte es produirà després d'un debat molt més breu que el que ha tingut lloc dimecres i dijous. Rajoy disposarà només de 10 minuts per defensar la seva investidura i els grups exposaran la seva posició durant cinc minuts cadascun. En aquesta votació Rajoy només necessitarà obtenir més vots a favor que en contra, cosa que aconseguirà gràcies a l'abstenció del PSOE.

El president espanyol prendrà possessió del càrrec el diumenge o a tot estirar dilluns, i anunciarà ja la composició del seu nou executiu, on podria introduir canvis en ministeris clau per afavorir l'entesa amb els socialistes i C's en les matèries en què pretén impulsar pactes d'Estat.