El líder del PP, Mariano Rajoy, no va aconseguir ahir la majoria absoluta necessària del Congrés per ser investit president en primera votació i haurà d'esperar al dissabte per superar un tràmit que ja té assegurat. El d'ahir és el tercer "no" del Congrés que rep Rajoy a la seva investidura després de les eleccions del mes de juny passat.

Després del seu discurs d'investidura de dimecres i les intervencions d'ahir dels representants dels grups, Rajoy va rebre 180 vots en contra de la seva reelecció i 170 a favor, i no va arribar als 176 requerits en la jornada d'ahir. Es tracta d'unes xifres idèntiques a les que hi va haver en la seva investidura fallida l'agost passat, i va comptar, com llavors, amb el suport dels diputats del PP, Ciutadans, Coalició Canària, UPN i Foro. En contra s'hi van expressar els parlamentaris del PSOE, Units Podem i les seves confluències, PNB, ERC, PDECat, Compromís, EH Bildu i Nueva Canarias.

El que canviarà dissabte respecte a la votació d'ahir serà l'abstenció del PSOE, amb el dubte encara de quants dels seus diputats no acataran la disciplina de vot i si entre ells hi haurà el seu exsecretari general Pedro Sánchez. Aquesta abstenció socialista permetrà que el president en funcions, 48 hores després de la votació d'ahir tal com determina la Constitució, aconsegueixi ja la majoria simple necessària, és a dir més vots a favor que en contra.

Durant la sessió d'ahir, Rajoy va llançar múltiples missatges en què va ratificar la disposició al diàleg que ja va deixar patent dimecres en el seu discurs i va evitar crítiques directes als partits amb els quals pretén arribar a acords durant la legislatura com el PSOE, Ciutadans i el PNB.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va defensar ahir l'abstenció a Mariano Rajoy convençut que "el temps donarà la raó" als socialistes en ser l'única via per evitar eleccions, però l'ha avisat que no serà un suport de legislatura ni un aval als propers pressupostos. En el seu discurs al Congrés, Hernando va assegurar que Rajoy haurà "de consultar i pactar tot", i guanyar-se la governabilitat "setmana a setmana i votació a votació", després de quatre anys de majoria absoluta en els quals va rebutjar el diàleg .

"No resultarà fàcil, senyor Rajoy, perquè per fer-ho segurament haurà de deixar de ser Rajoy", li va recomanar el portaveu socialista.

Hernando va avalar l'abstenció del PSOE després de deu mesos defensant a capa i espasa el no a Rajoy com a escuder del dimissionari Pedro Sánchez, que, des del seu escó, no va amagar el seu distanciament en brindar només un únic i tímid aplaudiment al final.