Agents de la Guàrdia Civil han detingut una parella de nacionalitat suïssa resident a Catral (Alacant) pels delictes de maltractaments en l'àmbit familiar cap als fills d'ella, de 17 i 15 anys, i detenció il·legal dels mateixos, ja que , des que van arribar a Espanya fa més de 7 anys, els menors no sortien de casa, no estaven escolaritzats i no rebien assistència mèdica, segons ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat.

La filla gran, de 17 anys, va ser qui va demanar ajuda per correu electrònic, en un descuit de la mare, a la fundació ANAR (Ajuda a Nens i Adolescents en Risc), que va donar coneixement a les autoritats.

Al començament d'aquest mes d'octubre, un representant de l'àrea de serveis socials de l'Ajuntament de Catral es va presentar a dependències policials i va informar que havia rebut un informe de la fundació ANAR sobre dos germans menors d'edat dels quals es desconeixia la direcció exacta del domicili.

En aquest informe es detallava com la més gran dels dos menors havia demanat auxili via correu electrònic per estar reclosos a la casa familiar des que van venir a Espanya, al mes de març de 2009. La jove, de 17 anys, alertava que ella i el seu germà tenien completament restringit qualsevol tipus de contacte amb l'exterior.

En aquest primer correu electrònic enviat amb data de 29 d'agost de 2016, també explicava que la seva mare, de 49 anys i origen espanyol, no els deixava anar a l'escola, que només el germà gran dels tres, que ara és major d'edat i viu a Suïssa amb el seu pare biològic, va estar escolaritzat quan van arribar a Espanya, si bé només va cursar aquest any 2009 i va deixar els estudis. Els dos germans vivien tan aïllats de la societat, que ni tan sols parlaven espanyol i es comunicaven en anglès.

També relatava que mai havien rebut assistència sanitària de cap tipus, que mai havien anat al metge, ni quan han estat malalts. Precisava que només en una ocasió recordava haver anat al centre mèdic d'Almoradí (Alacant), per un mal d'estómac.

Prohibit l'accés al telèfon i Internet

A més, afirmava que tenien totalment prohibit l'accés a Internet i a qualsevol classe de tecnologia, i que tampoc tenien accés al telèfon, ja

que fins i tot un cop la seva mare li va trencar el dispositiu mòbil perquè va amenaçar amb trucar a la policia.

La menor relatava que només sortien al carrer uns pocs minuts al dia per treure les mascotes o per comprar alguna cosa ràpida en un supermercat proper, però tot això sota un estricte control telefònic per part de la mare.

Agressions als menors

Així mateix, assegurava que, l'ara detinguda, els amenaçava, els insultava i, fins i tot agredia de forma contínua, arribant a propinar-li, sobretot a ella, "autèntiques pallisses", en les que la colpejava amb les mans, contra la paret o els mobles i li llançava peces de la vaixella o qualsevol objecte que tingués a la mà en aquests moments.

Afegia l'adolescent que no s'havia atrevit a demanar ajuda fins ara perquè, des de petita, havia estat sota contínues amenaces de mort, ja que li havien arribat a dir en diverses ocasions que els mataria si parlava amb la policia i que, a més, aquests els violarien i matarien, idea amb la qual van créixer durant tot aquest temps, segons el relat de la jove.

En el seu correu electrònic, apuntava que va començar a patir aquesta situació ja a Suïssa, des de l'edat de 3 o 4 anys, i que havia continuat en traslladar-se a Espanya.

Complicitat de la parella de la mare

Afirmava també que la parella actual de la seva mare, un home també suís, de 30 anys, era coneixedor de tots aquests fets i no feia res al respecte.

La família canviava cada 8 o 9 mesos de domicili i havien arribat a viure en 7 anys en 6 cases diferents, en localitats com Catral, Arenals del Sol, la Marina d'Elx i Rojals, totes elles ubicades a la província d'Alacant.

Va ser des de La Marina d'Elx on la menor va enviar per primera vegada una sèrie de correus electrònics a diferents organitzacions explicant la seva situació i demanant ajuda i, una vegada que es van tornar a mudar a Catral, el passat mes de setembre, va ser quan se li va perdre la pista, ja que aquesta no va saber especificar a la fundació aNAR (que, segons diu la menor, va ser l'única que li va contestar als seus missatges d'auxili), les dades exactes de la seva nova ubicació.

Davant d'aquest petició "desesperada" d'auxili, els agents investigadors van posar en marxa una operació per localitzar aquests dos menors, en el mínim temps possible. Després de setmanes de nombroses gestions, es va localitzar el nou domicili familiar on es trobaven reclosos els dos germans.

La mare va negar la presència de menors

Els agents es van presentar immediatament i la mare va arribar a negar-los que tingués a ningú allà retingut, és més, va negar fins i tot que allà visqués algun menor. La noia, que va escoltar als agents parlar amb la seva mare, va començar a realitzar gestos des del passadís per cridar la seva atenció, moment en què els dos fills van ser rescatats.

La dona va quedar automàticament detinguda pels delictes de maltractament familiar (violència domèstica, per lesions i coaccions als seus dos fills) i per la detenció il·legal d'aquests.

L'actual parella sentimental de la mare va quedar també detingut per encobriment de delicte, en no comunicar aquests fets a les autoritats competents i permetre, amb la seva passivitat, que la dona seguís amb aquesta situació de maltractament físic i psicològic. Tots dos han quedat a disposició judicial, en llibertat amb càrrecs.

Els dos germans van ser ingressats en un primer moment al Centre de Menors d'Alacant, si bé la filla gran, que era la que patia principalment el maltractament físic i psicològic de la mare, ha estat recollida ja pel seu pare biològic, amb el que s'ha traslladat a viure de nou a Suïssa. El noi de 15 anys, ha tornat al domicili familiar, amb el vistiplau de l'autoritat judicial.