El magnat Donald Trump, un personatge aliè a la política per a qui ningú apostava fa un any i mig, és el nou President dels estats Units. I ho és després de protagonitzar una polèmica campanya electoral amb un to agressiu que, sembla, pot quedar enrere. I és que en el seu discurs de victòria, -de matinada als EUA- Trump s'ha mostrat més conciliador que mai, ha promès que serà un "president per a tots els nord-americans". "A tots els republicans, demòcrates i independents en aquesta nació els dic que és moment de que ens reconciliem com un poble unit", ha assenyalat.

En canvi, la seva rival a les urnes, Hillary Clinton no ha comparegut per reconèixer la derrota fins aquest dimecres a 2/4 de 6 de la tarda, hora catalana. El propi Trump ha explicat anit que la candidat demòcrata l'havia trucat, però a la vegada ha decidit cancel·lar el seu discurs, un fet poc freqüent. Ha comparegut finalment des d'un hotel de Nova York.

"No és el resultat que volíem, i lamento que no haguem guanyat per poder defensar els nostres valors", ha afirmat la candidata presidencial demòcrata, la qual ha demanat disculpes als electors del seu partit. Seguidament ha demanat un vot de confiança per al nou cap de la Casa Blanca: "Donald Trump és el nostre president. Li devem una ment oberta i una oportunitat per liderar".

Trump apel·la a la unitat

De fet, Trump ha començat la seva intervenció confirmant la trucada de Clinton per felicitar-lo per la seva victòria i agraint a la seva contrincant la tasca que ha dut a terme en política al llarg de la seva trajectòria.

La menció a Clinton ha servit per presentar un Donald Trump més contingut i conciliador del que sol ser habitual, tot apel·lant a la unitat i ha afirmat que espera ser 'el president de tots els americans; dels que m'han votat i dels que no, que sé que n'hi ha hagut alguns'. 'Us demano la vostra tutela i ajuda per tal que puguem treballar junts i unir el nostre país´.

Dit això, el magnat ha reiterat els eixos centrals de la seva campanya reivindicant la seva experiència empresarial per tal de 'reconstruir el nostre país i renovar el somni americà', alhora que ha promès que durant el seu mandat els EUA tornaran a ser 'l'economia més forta del món'

Disposat a tenir bones relacions amb tothom

Trump també ha donat algunes pistes de les que s'esperen que siguin les línies mestre de la seva política exterior. Així, el republicà s'ha mostrat disposat a tenir bones relacions amb tothom tot i que ha avisat que 'sempre posarem els interessos dels EUA davant de qualsevol nació' a l'hora de disposar de tot el que sigui millor per al país. 'Cap somni és prou gran ni cap repte prou difícil', ha postil·lat.

Finalment, Trump també ha aprofitat per donar les gràcies al seu equip de col·laboradors més propers i ha volgut tancar les ferides amb els veterans de guerra després de les polèmiques en la campanya electoral assegurant que en tindrà cura i que haver pogut passar temps amb ells durant aquests mesos ha sigut 'l'honor més gran que ha tingut mai'.

El nou president electe dels EUA ha tancat la seva intervenció obrint la porta a aspirar a la reelecció i assegurant que, passada la campanya, ara comença la feina de veritat; tot això abans de cloure el parlament cridant: 'estimo aquest país!'