Ningú no està del tot tranquil. Entre els representants dels sectors econòmic, polític, esportiu, social i cultural de la Catalunya Central enquestats per aquest diari, la victòria de Donald Trump deixa massa incògnites obertes sobre quines conseqüències pot comportar el canvi anunciat en la política de la primera potència mundial. Trump ha guanyat, conclou la majoria d’enquestats, per la voluntat dels electors d’un canvi en el timó de la nau del país. I per la necessitat de donar un cop de porta a l’establishment.

Ester Vila. Responsable de l'Associació Ithaca, guies de turisme de Solsona

«Ja no estarem tan tranquils com en el mandat d’Obama»

1.- Trump és un impresentable. No en tinc ni idea de per què ha guanyat. És com quan ens preguntem per què ha guanyat Rajoy. No ho sé. El món no és coherent.

2.- No sé quines conseqüències pot tenir, però no estarem tan tranquils com durant el mandat d'Obama.

Valentí Junyent. Alcalde de Manresa

«Queda clar que la política s’ha d'orientar cap a les persones »

1.- En aquest daltabaix han confluït factors com l'especial idiosincràsia dels Estats Units, que allà també hi ha moltes persones que ho estan passant malament, que Hillary Clinton podia semblar més del mateix i que el vot ocult no ha estat ben valorat en uns sondejos que, fins i tot, han pogut generar una reacció contrària. Queda clar que la política s’ha d'orientar cap a les persones i que més enllà del carisma del líder la gent necessita ser escoltada i que se li plantegin solucions. En primer terme hi ha la preocupació de si un govern pot aportar solucions i després ve la resta. Europa s'havia fet un guió en base a la percepció que el 45è president dels EUA podia ser una dona, però la realitat s'ha sortit del guió.

2.-Espero que Trump es moderi i que tingui bons assessors. Les seves primeres paraules han estat conciliadores, però si fa el que deia en campanya pot generar situacions que ens condicionin a tots. Crec que encara que moduli el seu discurs continuarà sent un perill, sobretot en temes que necessiten flexibilitat i capacitat de diàleg.

Jaume Capdevila, Kap. Ninotaire berguedà

«Per als ninotaires Trump és un regal diví del cel»

1.- Trump representa l'antipolítica. La gent, a tot arreu, ja fa temps que estan cansats, farts de la política entesa com aquesta cosa professional i endogàmica. D'una classe política que acaben fent les seves martingales entre ells. Trump representa un personatge aliè al món de la política professional, de la intriga, dels contactes. Tot aquest pòsit es materialitza en aquest personatge. Això és el que penso jo, que no en tinc ni idea, però val a dir que té un tupè molt interessant

2.- Pot tenir-ne. El cas de Trump ha desmostrat de nou que els que es dediquen a fer pronòstics arreu mai no havien errat tant en els pronòstics en les projeccions. Pot ser que Trump serveixi de revulsiu, que sigui un personatge tan aliè a la política que sigui capaç de canviar coses per bé o per mal. O que serveixi de catarsi per fer reflexionar i canviar, malgrat la sensació que és una purga i que això és desagradable. S'ha de veure. Per als ninotaires un personatge en majúscules com ell, que diu el que li passa pel cap, és un regal diví del cel.

Sílvia Mas. Degana de la facultat de Ciències Socials UManresa-FUB de la UVic-UCC

«Trump representava el canvi de rumb i Clinton el continuisme»

1.- Donald Trump, tot i ser un bilionari poderós, ha tingut l’habilitat de captar el votant antisistema i d’erigir-se com el salvador de la classe treballadora, fonamentalment blanca, castigada pels efectes de la globalització i de la crisi, temerosa per la immigració i que se sent desatesa per les estructures de poder. Un poder que ve representat per Hillary Clinton, persona poc carismàtica, i que representa l’establishment i el poder després d’haver-se passat tota la vida en l’àmbit de la política. Probablement no es va valorar suficientment com estava de gastada la figura de Clinton i fins a quin punt se l’associava amb l’antiga política. Trump representava el canvi de rumb i Clinton el continuisme de la política d’Obama. I sembla que els americans volien un canvi a qualsevol preu.

2.- D’entrada, fa molta por pensar que el país més poderós del món ha decidit posar al capdavant del seu govern una persona populista, misògina, xenòfoba i demagoga. Però espanta també pensar que aquest gir no l’està fent només Estats Units, sinó que també hi ha països a Europa que donen indicis d’un retrocés en un camí que havia costat molt d’avançar i que qüestiona aspectes fonamentals dels drets humans. En aquest moment, tant en política nacional com internacional, Estats Units té sobre la taula qüestions tan complexes com la política d’immigració, l’ús de les armes, la gestió dels conflictes racials, les guerres a l’Orient Mitjà, la crisi de refugiats, el canvi climàtic... i la manera com es gestionin poden tenir un efecte devastador. Crec que en l’esfera internacional serà molt important el paper que hi jugaran els líders europeus i les aliances que es poden establir. Tot i que entrem en un període de gran incertesa, voldria creure que el senyor Trump en el seu mandat serà més moderat que en els seus discursos electorals i que no podrà portar a terme molts dels compromisos adquirits, malgrat tenir el Congrés i el Senat a favor seu.

Guillermo Escobar. Colombià resident a Manresa

«Els nord-americans volien un canvi, però no sabien ben bé com»

1.- Trump s'ha imposat perquè hi ha una tendència global cap a l'extrema dreta, i això és el que ha passat als Estats Units. Els nord-americans dels EUA desitjaven un canvi, però no sabien ben bé com, i per això han optat per Trump. Els governants actuals i els tradicionals no han complert els seus compromisos».

2.- Com a governant, Donald Trump és un risc. Pot ajudar o pot perjudicar la política internacional. No m’estranyaria que el nou president dels EUA s'embranqués en una altra guerra similar a la que va empènyer George W. Bush. No sóc optimista. El problema és que ha demostrat que és una persona amb reaccions inesperades. No se sap per on sortirà.

Lluís-Vidal Sixto. Secretari d’Acció Sindical de CCOO Vallès Occidental-Catalunya central

«En els anys d’Obama no s’han tancat gaires conflictes oberts»

1.- Des de tan lluny és molt difícil tenir els elements per valorar-ho bé, però pel que ja passa aquí, el vot conservador té tendència a no revelar que vota aquesta opció. La forquilla de diferència era molt petita, i amb la complexitat del sistema electoral dels EUA, tot era possible. També ha passat això a Catalunya i a Espanya. D’altra banda, el discurs que feia de carregar tot el negatiu a la immigració ha trobat ressò a les capes mitjanes. Els Estats Units estan embarcats en moltes guerres que no s’acaben. Durant els anys d’Obama no s’han tancat gai-res conflictes i ell apareix com el que ho farà ni que sigui amb mà dura. A més, Clinton no convenç. Potser sí en una segona fila política, però no al capdavant d’una candidatura.

2.- La situació dels immigrants empitjorarà. S’incrementarà el neoconservadorisme civil i la tensió bèl·lica. La diplomàcia en la política exterior perdrà pes. Al nostre entorn, la victòria de Trump pot tenir un impacte negatiu. Obama buscava un aliat comercial en Europa i Trump veu el continent com un competidor, al qual cal aixafar. Optarà pel proteccionisme i per la guerra comercial. Trump ha vist les vies de col·laboració obertes per Obama amb Xina i el Japó com un error.

Xavier Pladellorens. CEO de Deporvillage

«A l’hora de la veritat, no passarà gran cosa. No s’acaba el món»

1.- Trump equival a Podemos a Espanya, o al Brexit a la Gran Bretanya. És l’opció de gent que no té gaire a perdre i que vota el més exagerat. Als Estats Units han votat una persona extrema. Això és fruit del descontentament. A més, les enquestes tampoc als Estats Units no són gai-re fidedignes, potser perquè el país és d’una gran complexitat. Si les enquestes es van equivocar al Regne Unit, que és un país més petit, com no ha de passar als Estats Units.

2.- A l’hora de la veritat, no passarà gran cosa. No s’acaba pas el món. Jo ho comparo amb quan Ada Colau va guanyar l’alcaldia de Barcelona: la gent es pensava que arribaria una revolució socialista. A més, penso que un govern d’un país no depèn d’una sola persona. O és el que m’agradaria pensar. Quan va pujar Obama al poder, també s’esperaven més canvis dels que realment hi ha hagut. Poden haver-hi algunes respostes estridents, algun cop d’efecte a l’inici, però després tot s’estabilitzarà. No crec que n’hi hagi per tant.

Scott Suggs. Jugador nord-americà de l'ICL Manresa

«No crec que ningú sigui capaç de predir què pot passar»

1.- La gent estava més d'acord amb allò que Donald Trump proposava perquè és qui ha rebut més vots.

2.-No crec que ningú sigui capaç de predir què pot passar. Només podem pregar perquè sigui un bon líder per a Amèrica i que ens pugui fer tirar endavant com a país, seguint tots els passos que facin falta.