La senadora bagenca Mirella Cortès (ERC) ha viscut aquest dimecres al matí des de primera fila l'anunci de la mort de Rita Barberá. Cortès, que és senadora des del gener, ha explicat a aquest diari que s'ha assabentat de la defunció de l'exalcaldessa de València quan ho ha anunciat el president del Senat, Pío García-Escudero, a les 9 del matí, quan havia d'iniciar el ple. Descriu, des de Madrid, que «avui hem tingut una gran sorpresa quan hem arribat al Senat a les 9 i la sessió no ha començat perquè ens han informat de la defunció. Tothom s'ha quedar parat, excepte aquelles persones ja coneixien la notícia».

Cortès, que habitualment consulta alguns mitjans de comunicació abans d'entrar al Senat, comenta que «precisament avui no ho he fet, i quan hem arribat hem vist gent que comentava alguna cosa entre ells. Finalment, el president del Senat ha informat de la mort». A continuació, detalla la senadora, «s'ha celebrat una junta de portaveus extraordinària i han decidit suspendre el ple, malgrat que hi havia pendents tres mocions, del PSOE i del PP, que per respecte a Barberá han dit que retiraven». Avui només es debatrà la modificació de les comissions de la càmera per adaptar-les a la nova estructura del Govern, que està previst que s'aprovi per assentiment.

A continuació, detalla Cortès, «a l'hemicicle tots els grups han participat ens hem posat drets per fer un minut de silenci, després ens hem assegut i acte seguit els senadors del PP s'han tornat a aixecar i han dedicat a Rita Barberá un aplaudiment. Han estat els únics que ho han fet». La senadora sallentina explica que «nosaltres ens hem sumat al minut de silenci perquè considerem que totes les persones mereixen respecte, però als aplaudiments no hi hem participat». La senadora republicana comenta que amb la suspensió del ple, «ens queda el matí alliberat, per la qual cosa aprofitarem per treballar en temes que tenim pendents, per accelerar la feina que teníem prevista a la tarda. Ens reunirem els senadors d'ERC per valorar la jornada d'ahir. Tenim un tema de país i aquest matí el tractarem»

Nul·la relació amb Barberá

Mirella Cortès ha assenyalat que «jo no havia tingut mai cap tipus de relació amb Rita Barberá. Tot i que ara estava al Grup Mixt, que està al costat dels nostres despatxos, ella era al quart pis i nosaltres al tercer, per la qual cosa no hi havia cap tipus de contacte. El cert és que no ens hi relacionàvem per res en concret. Era una persona amb la qual no havíem treballat».