La Policia Nacional ha sol·licitat la col·laboració ciutadana per localitzar a deu fugitius de la Justícia reclamats per delictes greus i que podien haver-se ocultat a Espanya, i ha habilitat un correu electrònic (fugitivos@policia.es) i un número de telèfon (91 582 41 36).

Segons informa avui la Direcció general del cos, cinc dels pròfugs estan reclamats internacionalment per diferents països europeus i la resta per jutjats espanyols.

Recorda la Policia que des de gener de 2015 la intervenció del Grup de Localització de Fugitius ha propiciat la detenció de prop de 500 escapolits, i ressalta com la col·laboració ciutadana ha permès l'arrest d'importants criminals com Ioan Clamparu, conegut com a 'Cap de porc'.

Els reclamats pels quals se sol·licita la col·laboració són autors de delictes d'assassinats, homicidis, lesions, tràfic de drogues o robatoris amb violència.

Aquests són els cinc reclamats internacionals:

- Ishak Merenvouri, 50 anys, natural d'Algèria i amb nacionalitat finlandesa. Buscat per agressió sexual a un menor de 5 anys a Hèlsinki. Pot estar residint en zones costaneres de Catalunya i Comunitat Valenciana.

- Rafal Czerwoniek, 46 anys, nascut a Varsòvia (Polònia). Condemnat a Alemanya per pertànyer a una organització criminal dedicada a la distribució de drogues a nivell internacional. Figura com un dels més buscats per l'Europol. Podria residir a Canàries.

- Hayet Boughanmi Ep Abbas, també coneguda com Hayet Kaubisch, de 32 anys, nascuda a Tunísia. Reclamada per assassinar a un alemany a qui, en companyia d'un amic marroquí, van apunyalar 53 vegades fins a causar-li la mort. Podria trobar-se a Catalunya o Andalusia i simular ser d'origen marroquí.

- Giuglielmo Cirillo, 27 anys, natural de Mugnano di Napoli (Itàlia). Buscat per associació mafiosa i tràfic de drogues. Membre del "Clan Polverino" de la màfia italiana, en el qual realitzava i coordinava tràfic de drogues, arribant a moure grans quantitats d'haixix. Pot amagar-se a Balears.

- Gareth Bryan Edwards, de 25 anys, natural de Aylesbury, (Regne Unit). Reclamat per les autoritats britàniques amb una pena màxima prevista de tres cadenes perpètues pels delictes de robatoris amb violència i intimidació. Es tracta d'una persona molt perillosa, possiblement vagi armat i en possessió de drogues.

Els reclamats nacionals són:

- Antonio Jesús Barge Valdés, 48 anys, natural de Madrid, 1,80-1,85 metres d'alçada, tatuatges tribals en braç dret i esquena. És buscat per atracar una joieria de Toledo on va ferir greument, per impactes de bala, a tres agents de la Policia Nacional i a un vigilant jurat. Condemnat en sentència ferma per aquests fets a més de 40 anys de presó.

- Rafael Rubén Núñez Cencerrado, de 41 anys, nascut a Sagunt (València) i amb una altura d'1,90 metres. Empresari vinculat a nombroses mercantils de la Comunitat Valenciana, aprofitava aquesta condició per controlar des de la seva localitat natal una de les majors organitzacions d'introducció de cocaïna en contenidors. Rafael es relacionava directament amb capos colombians dels principals càrtels.

- Vicente Lamarca Sánchez, de 53 anys, nascut a Úbeda (Jaén). Liderava des de la localitat de Majadahonda (Madrid) una organització criminal responsable de la introducció a Espanya de milers de quilos de cocaïna des de Sud-amèrica. Estava especialitzat, a través del seu entramat societari, a fabricar la documentació per passar els tràmits duaners dels contenidors on s'amagava la droga. Es va escapar el gener de 2016 aprofitant un permís per veure a la seva mare.

- Francisco de Paula Martorell de la Capilla, de 61 anys, natural de Barcelona. Condemnat a 15 anys de presó l'any 2014 per agredir sexualment a la seva filla menor durant anys.

- Esteban Vacas García, de 47 anys, natural de Salamanca. És buscat per agredir sexualment durant anys a la filla menor d'edat de la seva parella sentimental. Condemnat en sentència ferma a 14 anys de presó. Podria residir a Castella i Lleó.

Dels 495 fugitius localitzats des de gener de 2015, 40 estaven vinculats a delictes de tràfic de drogues, 41 a estafes, 126 per robatoris, 14 per homicidis o lesions, 53 per agressions sexuals i 221 per altres modalitats delictives, entre elles el blanqueig de capitals.