n Podem Catalunya està immersa en l'anomenada «Operació Morada», un procés de consulta i reflexió entre les bases per definir el paper de la formació en la construcció de la nova confluència d'esquerres que impulsa Xavier Domènech. El secretari general de la formació morada, Albano Dante Fachin, va revelar en una entrevista a ACN, que més del 50 % dels consultats aposta per integrar-se en el nou espai polític sense diluir de manera «immediata» el partit, que seguiria mantenint la seva pròpia estructura.

El també portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot va dir que la formació vol ser en la cimera pel referèndum prevista per JxS i la CUP, sempre que serveixi per plantejar una consulta «útil», és a dir, vinculant. A més, va criticar que s'utilitzi el referèndum com a instrument de «xoc i tensió».

Durant dues setmanes, 80 assemblees locals de Podem han mobilitzat unes 1.500 persones en debats sobre diversos temes, entre els quals hi havia els models de relació entre Espanya i Catalunya o possibles fórmules de constitució del nou subjecte polític.

De resultes d'aquestes enquestes, la direcció de Podem està elaborant un document que ha de ratificar-se el 17 de desembre en el marc del Consell de Cent, l'òrgan de representació territorial de la formació. El text servirà de guia de les negociacions amb la resta d'organitzacions que volen construir el nou partit progressista, com ara ICV, BComú i EUiA.

El mecanisme que ha rebut més suports de de la militància de Podem és a mig camí entre la coalició tradicional de partits i el partit únic, en què es contempla la dissolució automàtica de les forces confluents. Segons Fachin, «l'existència de Podem no és incompatible amb un altre subjecte», ja que, a mesura que passi el temps, evolucionarà de manera natural.

Relació Catalunya-Espanya

La formació va plantejar una pregunta oberta als seus adherits sobre quines propostes farien amb relació al futur polític de Catalunya. Les respostes van concloure que les bases consideren «superat» el model autonòmic i criden a replantejar l'organització territorial de l'estat. A més, accepten el referèndum com a eina «útil» per sortir del bloqueig polític.

Segons Fachin, les bases també constaten que la situació catalana és «complexa» i que calen «reflexions àmplies i no reduccions inútils del debat». A més, va reiterar que el seu grup parlamentari té la intenció d'assistir a la cimera pel referèndum prevista per Junts pel Sí i la CUP.