n La consellera de Presidència, Neus Munté, va afirmar que el Govern continuarà defensant que el Parlament «pot i ha de continuar discutint com ha fet fins ara tot allò que la ciutadania vulgui», tot i que el Tribunal Constitucional suspengui el pla que inclou el referèndum. Segons alguns mitjans, la resolució del TC es coneixerà aquesta setmana. Munté va dir que el Govern mantindrà el «respecte i seguiment» del que representa el mandat democràtic, tot i el TC. La consellera va lamentar des de Falset, on va inaugurar l'Institut de Cultura i Patrimoni, que el govern espanyol no comparteixi la mateixa visió pel que fa a no judicialitzar la política i va lamentar que les informacions sobre el TC «sempre arribin als mitjans abans que n'hi hagi una constància fefaent».

La portaveu del Govern va recordar que no hi ha cap confirmació oficial que el Constitucional hagi de suspendre el pla del referèndum aquesta setmana, com va publicar La Vanguardia. «Són només notícies que van apareixent», va dir la consellera, que no veu en les informacions «mala intenció», sinó «no voler admetre ni respectar que els parlaments, democràticament, han de dialogar i votar».

Per a Munté, la discussió i els debats parlamentaris formen part de la «normalitat democràtica» i va defensar que el Govern continuarà «defensant com fins ara que el Parlament pot i ha de decidir sobre qüestions que la ciutadania vol», tot i que el TC suspengui el pla del referèndum aprovat al Parlament el 6 d'octubre en ple debat de política general i que l'executiu espanyol va recórrer de manera immediata. D'altra banda, Munté va lamentar el doble escenari que continua vigent amb una excessiva judicialització de la política per part del govern espanyol mentre que la Generalitat defensa que tot allò que sorgeix dels governs democràtics s'ha de resoldre políticament. «Mai mitjançant tribunals i recursos», va afirmar la consellera de Presidència, que va concloure que «malauradament aquesta no és la visió que té el govern del PP».

Això a banda, amb la inauguració de l'Institut de Cultura i Patrimoni de Falset es pretén ampliar la recerca de la història del municipi partint del món jueu.

Cal evitar «debats estèrils»

La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), Marta Pascal, va demanar a la CUP que faci un exercici de responsabilitat per aprovar els pressupostos de la Generalitat i que el procés sobiranista «no surti perjudicat», i la va instar a evitar «debats estèrils». En una entrevista al 3/24, Pascal va afirmar que «quan tenim aquests debats, per a mi estèrils, de si hem de fer microruptures o petites travetes a l'estat espanyol, jo crec que l'important és entendre que el procés va bé i això és il·lusionant i la gent se suma si nosaltres som capaços de donar-hi aquest to».

A més, Pascal va anunciar que el partit donarà llibertat als seus regidors per decidir si volen treballar el 6 de desembre, però va insistir que no se'ls pot sobrecarregar de feina perquè ja treballen tots els dies de l'any.