Els pressupostos del 2017 preveuen una partida explícita pel referèndum de 5,8 milions

Els comptes també inclouen assignacions ocultes per si el TC suspèn l´aportació econòmica a la consulta

29.11.2016 | 18:52
Junqueras i Puigdemont en una reunió del Govern

El Govern ha reservat 5,8 milions d'euros en els pressupostos per al 2017 per a l'organització del referèndum independentista, un gest amb el qual l'executiu català intenta guanyar-se el suport de la CUP als comptes de la Generalitat.

L'habilitació de dues partides per al referèndum i un augment de la despesa social per valor de 1.170 milions d'euros són les principals novetats dels pressupostos de la Generalitat presentats avui pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

Es tracta del segon projecte de pressupostos elaborat pel conseller Junqueras, que a principi de juny va veure com la CUP vetava els comptes per al 2016.

En aquesta ocasió, el projecte de llei de pressupostos arriba precedit d'un pacte amb la CUP en matèria de política fiscal, de manera que el Govern s'ha garantit que els comptes puguin tramitar-se.

Junqueras: "és la millor proposta possible en el context actual"

En qualsevol cas, Junqueras ha evitat valorar la posició de la CUP i s'ha limitat a subratllar que "és la millor proposta possible en el context actual", per això s'ha mostrat "segur" que "tothom farà el que cregui millor i oportú" per facilitar la seva aprovació, ha dit en al·lusió a la formació anticapitalista.

Respecte al referèndum independentista, els pressupostos inclouen una partida de 5 milions per a processos electorals i una altra de 800.000 euros per a processos participatius, però Junqueras ha evitat vincular-les amb el referèndum previst per al 2017.

Sí que ha destacat que els comptes inclouen una disposició addicional, la número 31, que assegura que "el Govern, dins de les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d'habilitar les partides per garantir els recursos necessaris en matèria d'organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

"Si hi hagués una partida oculta, algú creu que la diria aquí?"

Davant la hipòtesi que aquestes partides de 5,8 milions puguin ser impugnades, i preguntat per si el Govern tenia un pla B o una partida oculta en els comptes per assegurar el referèndum, el conseller ha comentat: "Suposant que hi hagués una partida oculta, algú creu que la diria aquí?".

Tot i que creu que les partides de 5,8 milions no són impugnables, Junqueras ha sentenciat: "Algú creu que deixarem de fer el que hem de fer per mandat? Seriosament? Algú en aquesta sala creu que no faré tot el que sigui necessari per complir el mandat dels catalans? Faré tot el que pugui i més i estic convençut que podré fer tot el que sigui necessari i el que toca".

D'una altra banda, el Govern ha augmentat en 1.170 milions d'euros la despesa social en els pressupostos de la Generalitat per al 2017 respecte als del 2015, els últims aprovats, atès que aquest any l'executiu autonòmic ha funcionat amb pròrroga pressupostària.

D'aquests 1.170 milions addicionals de despesa social respecte al 2015, un total de 408,4 milions corresponen al departament de Salut, un total de 338,6 al d'Ensenyament; 193,8 milions al de Treball, Afers Socials i Famílies, 153,6 milions al de Territori i Sostenibilitat, i 46,5 milions al d'Empresa i Coneixement.

3 de cada 4 euros són per despesa social

També Junqueras ha ressaltat que el 74,7% de la despesa inclosa en els comptes correspon a despesa social, "el percentatge més alt de la història". No obstant això, el conseller ha admès que la despesa social és inferior "en uns mil milions" al del 2010 i que és equiparable al del 2008.

En termes macroeconòmics, els comptes del Govern preveuen que Catalunya creixerà un 2,7% el 2017 i crearà 69.000 llocs de treball, mentre que el deute se situarà en 77.495 milions d'euros a final del 2017, si bé la proporció de deute sobre el PIB català es retallarà per primera vegada en una dècada, en concret quatre dècimes, fins al 35,4%.

D'una altra banda, els pressupostos de la Generalitat preveuen que l'Agència Tributària de Catalunya elevi el seu pressupost en 57,4 milions, fins a 93,3 milions, i que augmenti el seu personal en 459 persones, fins a 903.

Pel que fa al dèficit per al 2017, Junqueras ha reivindicat poder comptar amb un marge de l'1,18% del PIB, enfront del 0,5% previst er a les autonomies, si bé els comptes presentats avui s'ajusten a aquest últim objectiu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema