La Generalitat invertirà 48,3 MEUR el 2017 a la Catalunya Central, un 2% menys que el pressupost fallit de 2016

Entre els projectes més destacats s'hi troba la millora de la infraestructura ferroviària a l'Anoia i el Bages i la construcció de diversos centres educatius

29.11.2016 | 19:24

El projecte de llei de pressupost de la Generalitat pel 2017 fixa una inversió de 48.348.359 euros per a la Catalunya Central –Anoia, Bages, Berguedà, Osona, Solsonès i Moianès-, una xifra que representa un 2% menys que els comptes fallits del 2016, quan la inversió es va enfilar als 49,3 MEUR.

La partida més important se l'endú el Bages, amb 18,7 MEUR; seguida d'Osona amb 11,2 MEUR; l'Anoia amb 10,2 MEUR; el Berguedà amb 5,8 MEUR; el Solsonès amb 2,2 MEUR; mentre que la nova comarca del Moianès es queda sense cap partida. Entre els projectes més destacats hi ha la millora de la línia de FGC a l'Anoia i el Bages, i també la construcció de diversos centres educatius com l'Escola de Gironella, l'Institut Serra de Noet de Berga, l'Escola Emili Teixidor de Roda de Ter o l'Escola el Vinyet de Solsona. L'Hospital General de Vic i el corredor viari format per la C-55, la C-16 i la C-58 també tenen inversions destacades.

La comarca del Bages continua sent la que rep una major dotació pressupostaria de la Generalitat per al 2017 en la partida corresponent a la Catalunya Central, amb un total de 18.734.760 euros. Entre els projectes més destacats hi ha les inversions per millorar la seguretat viària i la mobilitat al corredor format per la C-55, la C-58 i la C-16 amb més de 900.000 euros, així com també el pressupost per les línies metropolitanes de FGC al Bages o el pressupost destinat a l'explotació de FGC de Montserrat que, en global, rebrà gairebé 3,5 MEUR.

A més, els comptes de la Generalitat també destinen 160.000 euros al CAP Sant Andreu, situat al casc antic de Manresa, així com també una partida de 367.867 euros al sector del Serrat del Guix, al nou Parc Tecnològic del Bages, a Manresa.

Millora del ferrocarril a l'Anoia

A l'Anoia, la major part de la inversió va destinada a la millora de la línia de ferrocarril d'FGC, amb una partida superior als 6,4 MEUR. D'altra banda, el pressupost també destina 500.000 euros per a la urbanització Solanelles de Calaf, així com 200.000 euros per millores a l'Hospital d'Igualada. A més, també es destinen 331.409 euros per a l'execució de les obres de la Ronda Sud d'Igualada.

2,8 MEUR per al nou Institut Serra de Noet, a Berga

La comarca del Berguedà rebrà un total de 2,8 MEUR per poder tirar endavant la construcció de l'Institut Serra de Noet i desencallar així una situació que porta anys de demora. De fet, el centre es va inaugurar fa deu anys i des d'aleshores els alumnes fan classes en mòduls prefabricats. El pressupost per a la comarca del Berguedà també preveu destinat 1,3 milions d'euros per a l'ampliació de l'Escola de Gironella, així com poc més de 600.000 euros per a la millora del Parc de Berga.

2,2 MEUR per al Solsonès

Al Solsonès s'hi destinaran un total de 2,2 MEUR dels pressupostos del 2017. Les partides més importants seran per a la renovació dels desguassos de la presa de Sant Ponç a Clariana de Cardener (473.880 euros), per a la construcció de l'Escola el Vinyet (394.084 euros) i a la Partida de Santa Llúcia (300.000 euros), un sector situat al sud-est del municipi de Solsona i a peu de la carretera C-55.

El Moianès es queda sense inversió

Mentre que el pressupost fallit del 2016 contemplava una petita partida de 19.941 euros per a la nova comarca del Moianès, els números del 2017 no preveuen cap inversió per aquest territori. Així doncs, queden fora dels pressupostos els diners que els números del 2016 reservaven per a la reforma de l'escola de Collsuspina (11.590 euros).

2,7 MEUR per a una escola de Roda de Ter

Una de les partides més destacades de la comarca d'Osona, xifrada en 2,7 MEUR, va destinada a la construcció de la nova Escola Emili Teixidor, a Roda de Ter. La nova escola, que s'hauria d'inaugurar el curs 2017-2018, ha de posar punt i final a deu anys de reivindicacions per unes instal·lacions dignes.

D'altra banda, l'Hospital General de Vic rebrà més de 4,3 milions d'euros per dur a terme diverses actuacions com ara la instal·lació de la climatització, la renovació de mobiliari o la reposició de maquinària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

La jove Diana Quer, desapareguda a finals d'estiu.
Diana Quer volia tornar a casa la nit de la seva desaparició

Diana Quer volia tornar a casa la nit de la seva desaparició

Un nou missatge de la jove a un amic la matinada dels fets dissipa la hipòtesi d'una fugida...

El TS eleva les penes als assaltants de Blanquerna amb condemnes de presó

El TS eleva les penes als assaltants de Blanquerna amb condemnes de presó

El Suprem considera l'agreujant que els condemnats van obrar "per motius de discriminació...

Onada de fred: el termòmetre marca -8,6 graus a Gisclareny i -7,7 a Puigcerdà

Onada de fred: el termòmetre marca -8,6 graus a Gisclareny i -7,7 a Puigcerdà

La temperatura mínima s'assolirà al final del dia, amb glaçades generals

Cap autoritat de la Comissió Europea ni del Parlament Europeu rebrà Puigdemont

El president català pronunciarà una conferència a Brussel·les i no ha demanat cap audiència

Enllaços recomanats: Premis cinema