El vicepresident i conseller d´Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha presentat els pressupostos del 2017 com "els millors possibles" en el moment actual. Després d´entregar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el llapis de memòria i la tauleta amb els comptes de l´any que ve, Junqueras ha confiat que la cambra catalana els acabi aprovant després d´un debat que ha augurat "intens i apassionat". Així mateix, ha recordat que els pressupostos s´han elaborat tenint en compte "totes les limitacions que existeixen". D´altra banda, Forcadell ha fixat el calendari que a partir d´ara seguiran els pressupostos. La intenció, pendent de l´aprovació definitiva de la Junta de Portaveus, es que la votació final se celebri els pròxims 8 i 9 de febrer.

Al despatx de la presidenta del Parlament i amb la presència dels portaveus de tots els grups parlamentaris, Junqueras ha entregat la documentació del projecte de llei de pressupostos i de la llei de mesures fiscals i financeres del 2017. "Avui venim al Parlament a presentar aquests pressupostos convençuts que és la millor de les propostes possibles en aquests moments, amb totes les limitacions que sou conscients que existeixen", ha manifestat. A més, ha augurat un debat "intens i apassionat" que confia que acabi amb l´aprovació dels "millors pressupostos possibles", segons ha insistit.

Per la seva banda, Forcadell ha explicat la seva proposta de calendari que aquest dimarts ratificarà la Junta de Portaveus. Està previst que el debat a la totalitat als pressupostos se celebri el 20 de desembre a les 15h, del 16 al 20 de gener es faran els debats en comissió i, finalment, el debat i votació final es farà al ple del Parlament del 8 i 9 de febrer.

Després de l´entrega dels pressupostos, Junqueras es reuneix amb el portaveus econòmics dels grups parlamentaris i, posteriorment, presentarà el contingut dels comptes en roda de premsa.

El Govern preveu destinar un 74,7% del pressupost del 2017 en despesa social, 1,1 punts més que la previsió que va dissenyar la conselleria d'Oriol Junqueras al juny. En aquest sentit, els comptes que ha presentat aquest dimarts a la cambra xifren en 17,831,8 milions la despesa en Salut, Ensenyament i universitats, Treball Afers Socials i Famílies, Habitatge i Transport públic de viatgers. La xifra implica un increment de 344,9 milions d'euros respecte als números fallits del juny i un increment de 1.169,8 milions respecte al pressupost per al 2015. Segons les dades del departament d'Economia, Salut concentra la inversió més gran amb 8.750,5 milions mentre que Ensenyament i universitats rebrien 5.596,5 al 2017. Segons Economia, de tot l'augment de despesa per l'any que ve un 77% es focalitza en despesa social.