n L'alliberament de presos polítics, el retorn de fugitius de la Justícia nord-americana i la llibertat política i religiosa seran les prioritats per a Cuba del president electe dels Estats Units, el republicà Donald Trump, segons va avançar el seu equip. «El president electe vol veure llibertat a Cuba, per als cubans, i un bon tracte per als nord-americans, en el qual no ens prenguin per ximples», va afirmar el seu portaveu Jason Miller en una conferència telefònica amb periodistes.

Segons va anunciar Miller, Trump és conscient que el de Cuba és un assumpte «molt complex» i amb molts «matisos» i se n'ocuparà un cop assumeixi la presidència.

La mort de l'expresident cubà no canvia, ara per ara, els càlculs de Trump, segons va apuntar el seu portaveu. «Ha estat un assumpte important i ho seguirà sent», va dir referint-se a Cuba. Miller va dir que les prioritats de Trump són «l'alliberament dels presos polítics, el retorn dels fugitius de la Justícia nord-americana i també la llibertat política i religiosa per a tots els cubans que viuen sota opressió».

A través de la xarxa social Twitter, Trump va dir ahir que posarà fi a «l'acord» amb Cuba si el govern de l'illa no s'obre a millorar-lo. «Si Cuba no està disposada a fer un acord millor per al poble cubà i els cubans-nord-americans en el seu conjunt, posaré fi a l'acord», va escriure. A les primàries, va ser l'únic aspirant republicà que va donar suport a l'obertura cap a Cuba, però en la seva recerca de vots a Florida a les generals, va prometre que «revocaria» les mesures d'Obama «tret que el règim dels Castro» restaurés «les llibertats a l'illa».

Precisament, la setmana passada, Trump va incloure en el seu equip de transició per al departament del Tresor a un ferri defensor de l'embargament a Cuba, Mauricio Claver-Carone, que ha criticat durament la decisió d'Obama de concedir llicències a companyies hoteleres nord-americans per fer negocis a la illa.