El govern central té previst aprovar divendres que ve al Consell de Ministres una sèrie de mesures fiscals, que inclouen la pujada dels impostos a l'alcohol i al tabac, així com un gravamen per a les begudes carbonatades, segons han confirmat fonts governamentals.

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, s'ha reunit aquest dimecres amb els portaveus de diversos grups parlamentaris al Congrés amb el propòsit d'explicar-los aquestes mesures, que seran aprovades aquest divendres juntament amb el sostre de despesa de 2017 i que seran enviades a Brussel·les.

Entre aquestes iniciatives es troben, a més d'un pla de lluita contra el frau en l'IVA i una reforma de l'Impost de societats, el retoc de diversos impostos especials i l'aplicació d'un gravamen o taxa a les begudes refrescants carbonatades.

Segons fonts parlamentàries, el ministeri d'Hisenda pretén augmentar la recaptació a través d'aquests impostos alhora que preservar la salut pública. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar recentment un informe que recomanava gravar amb més taxes les begudes ensucrades per reduir els problemes d'obesitat, la diabetis de tipus 2 i la càries.

En el mateix sentit, l'Executiu també pretén canviar l'estructura de l'impost al tabac i pujar el que grava l'alcohol, mentre que finalment no es tocarà l'impost dels carburants. Montoro s'ha reunit al llarg d'aquest matí amb el portaveu de Nova Canària, Pedro Quevedo, amb la de Coalició Canària, Ana Oramas, i amb la d'ERC, Esther Capella.

En aquestes trobades, el titular d'Hisenda també els ha informat sobre la reunió que mantindrà aquest dijous amb els consellers d'Economia i Hisenda autonòmics en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). En aquesta reunió s'abordaran els objectius de dèficit públic de les CCAA per 2017 i 2018, que segons ha avançat aquesta setmana Montoro seran majors dels inicialment previstos.

De fet el ministre va avançar aquest dimarts que es revisaran "a l'alça" els objectius per 2016 i 2017, que actualment estan en el 0,7 % i el 0,5 % del PIB, respectivament. Fonts socialistes han assenyalat als mitjans de comunicació que el PSOE ha enviat al ministeri una última proposta perquè la meta de dèficit se situï en el 0,6 % del PIB el proper any, però que encara no havien obtingut resposta. En tot cas, Montoro ha avisat que el projecte pressupostari del Govern per 2017 no inclou "reduccions de despesa de benestar" ni "pràcticament" cap retallada "en la categoria de despesa".