La UNESCO declara les falles Patrimoni de la Humanitat

El món faller celebra el nomenament com 'un premi a la nostra cultura festiva'

05.12.2016 | 12:11
La UNESCO declara les falles Patrimoni de la Humanitat

L´Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i el món faller han celebrat aquest dimecres la declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO com un reconeixement "a la nostra cultura festiva". Així ho ha expressat als mitjans l´alcalde de València Joan Ribó en roda de premsa conjunta al consistori amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, la vicepresidenta Mónica Oltra i la fallera major de València 2017 Raquel Alario, entre altres.

Minuts després de conèixer la decisió, Joan Ribó s´ha mostrat profundament satisfet i ha remarcat que és un premi per a tota la ciutadania de València i dels municipis on es planten Falles i per als milers de persones que treballen cada dia per la festa. Ribó ha afegit que la declaració de la UNESCO, entre moltes altres repercussions, reconeix "el caràcter cultural de la festa major de la nostra ciutat i altres" així com tots els oficis vinculats a les Falles.

L´alcalde ha recordat que el camí cap arribar a la UNESCO es va iniciar en l´anterior legislatura i que l´actual equip de govern "ha estat en la darrera etapa". Per això ha agraït tots aquells que han contribuït a fer que les Falles siguin patrimoni de la Humanitat.

Impuls cap a l´excel·lència

També en declaracions als mitjans, la fallera major de València 2017 Raquel Alario s´ha mostrat molt contenta de ser partícip d´un dia "on hem fet història". Alario ha agraït el treball fet el col€lectiu faller al llarg de les generacions "per mantenir viva la festa, defensar les nostres tradicions, la nostra cultura i la nostra llengua".

La representant de les festes ha dit que el reconeixement de la UNESCO no és però "una meta sinó és un camí de treball" en què el món faller ha d´estar més unit que mai "per treballar per la festa, més unit que mai per treballar per la festa, fer-la cada vegada millor i buscar l´excel€lència".

La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra ha celebrat la declaració des de la seva doble condició de representant de la Generalitat Valenciana i de fallera. Oltra ha recordat que va veure la seva primera falla amb 15 anys a Paterna (va viure a Alemanya fins llavors) i ha remarcat que les Falles ara ja no són només patrimoni dels valencians sinó de tota la humanitat. "Resulta difícil assumir el que significa però ara estem on havíem d´estar", ha dit Oltra que ha afegit que són un fet cultural extraordinari i grandiós i ha felicitat els valencians, especialment els fallers i falleres, "que avui ens està botant el cor al pit", i ha felicitat tota la humanitat "que ha rebut un regal molt gran: les Falles de València".

El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha dit que les Falles ja eren patrimoni de la humanitat però que darrere d´aquesta declaració el que hi ha son els valors del treball, la il·lusió i la convivència, perquè la festa de les falles és "convivència i capacitat d´agermanament". Puig ha assenyalat que tots aquests valors conflueixen en un fet cultural i social que ara tindrà una extraordinària projecció internacional.

El cap del Consell ha cridat les institucions a aprofitar aquesta declaració per "reviscolar" tots el sectors laborals vinculats a la festa i fer un pas endavant per "donar el rellançament definitiu que mereix aquesta festa, que és única en la humanitat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Mariano Rajoy, diumenge a Barcelona
Rull adverteix Rajoy que «hi ha un dèficit clamorós de credibilitat i confiança»

Rull adverteix Rajoy que «hi ha un dèficit clamorós de credibilitat i confiança»

El conseller recorda que l'estat té un deute amb Catalunya de 10.000 milions en infraestructures

Arran intenta ocupar la seu del PP català per exigir el referèndum

Arran intenta ocupar la seu del PP català per exigir el referèndum

Una trentena de joves de l'entitat afí a la CUP organitza una protesta al local dels populars a...

Catalunya Caixa va pagar xecs del Palau de 120.000 euros sense identificar-ne el portador

Catalunya Caixa va pagar xecs del Palau de 120.000 euros sense identificar-ne el portador

Un conserge afirma que se li encarregava cobrar xecs de 100.000 euros i comprar lingots d'or

Detenen un home per haver matat el seu fill a Mataró durant una discussió

Detenen un home per haver matat el seu fill a Mataró durant una discussió

La víctima mortal, segons fonts dels Mossos d'Esquadra, tenia 24 anys

Enllaços recomanats: Premis cinema