Els nens de tot el món s'emocionen cada any amb l'arribada del Nadal i els regals del Pare Noel o els Reis Mags. Però per aquestes dates sempre sobrevola el mateix dubte als pares d'aquells nens que encara desconeixen la veritat sobre els regals que apareixen, per art de màgia, a casa: haurien de seguir amagant la veritat?

Milions de pares convencen els seus fills que el Pare Noel i els Reis Mags són reals, però aquestes afirmacions poden ser perjudicials, segons adverteix el psicòleg Christopher Boyle, de la Universitat d'Exeter, al Regne Unit, i l'experta en salut mental Kathy McKay , de la Universitat de Nova Anglaterra, a Austràlia.

En un article publicat a 'Lancet Psychiatry', diuen que la confiança dels nens en els seus pares es pot veure soscavada per la mentida sobre el Pare Noel o els Reis Mags. "Si són capaços de mentir sobre quelcom tan especial i màgic, poden confiar en ells per continuar com els guardians de la saviesa i la veritat?", Escriuen aquests investigadors.

També diuen que la idea d'una agència d'intel·ligència al Pol Nord que jutja cada nen com entremaliat o bo és -quan es considera com un adult- esfereïdora. "La moralitat de fer creure als nens en tals mites ha de ser qüestionada. Tots els nens eventualment descobriran que se'ls ha mentit constantment durant anys i això podria fer que es preguntin quines altres mentides els hi han dit", adverteix Boyle.

Experts es pregunten si mentir afectarà els nens

"Si és correcte fer que els nens creguin en el Pare Noel és una pregunta interessant i també és interessant preguntar-se si mentir d'aquesta manera afectarà els nens de formes que no s'han considerat", afegeix aquest expert. No obstant això, els autors accepten que la mentida als nens a vegades pot ser correcta.

"Un adult que consola un nen i li diu que la seva mascota recentment morta anirà a un lloc especial (el cel animal) és discutiblement més bonic que dir veritats gràfiques sobre la seva imminent reentrada en el cicle del carboni", escriuen, afegint que la fantasia de Pare Noel no pot ser estrictament per als nens; sinó que per als adults, és una oportunitat de tornar a una època en què creien en la màgia.

Segons McKay, seguir sent fan d'històries com Harry Potter, Star Wars i Doctor Who fins l'edat adulta demostra aquest desig de tornar breument a la infància. "Moltes persones poden anhelar un moment en què s'acceptava i encoratjava la imaginació, el que pot no ser el cas en la vida adulta", afirma. L'assaig conclou que podria ser el cas que la duresa de la vida real requereix la creació d'alguna cosa millor, alguna cosa en el que creure, una cosa que esperar en el futur o tornar a la infància.