El govern espanyol calcula que ingressarà un total de 7.500 MEUR amb les modificacions fiscals que aquest divendres el Consell de Ministres ha posat en marxa. La majoria d´aquesta recaptació vindrà de les noves mesures sobre l´impost de societats amb un impacte de 4.600 MEUR. Altres tributs que es modifiquen són els especials, com al tabac i l´alcohol, i s´estableix un nou tribut a les begudes ensucrades que invalidaria el que preveuen els pressupostos catalans. Segons ha explicat el ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, amb aquest impost es recaptaran 200 MEUR i té per objectiu "lluitar contra l´obesitat" en la línia de països veïns com França. Montoro també ha negat que amb les modificacions fiscals el PP estigui incomplint el seu programa electoral i ha defensat que en els seus compromisos electorals no es deia res de l´impost de societats.

A banda de l´impost de societats, el paquet de mesures tributaries també està format per modificacions als impostos especials. Concretament, el govern espanyol eleva un 2,5% l´impost sobre les cigarretes de tabac i un 6,8% la picadura d´embolicar. A més, també s´incrementa en un 5% la fiscalitat que s´aplica al consum de begudes alcohòliques.

A través d´un projecte de llei, el govern espanyol vol establir un nou impost a les begudes ensucrades que eliminaria el que està inclòs als pressupostos de la Generalitat del 2017. Montoro ha defensat l´aplicació d´aquest impost per "motius de salut" i ha recordat que es tracta d´un tribut que cada vegada és més freqüent en els països de l´entorn com França i Dinamarca. Com que es tramitarà a través d´un projecte de llei, estarà sotmès a negociació política però ha avançat que el govern espanyol preveu recaptar 200 MEUR per aquest concepte. Altres mesures fiscals que es modifiquen tenen a veure amb el control tributari i la lluita contra el frau i una reforma en l´àmbit de la imposició mediambiental.

Montoro ha defensat que amb les modificacions tributàries que aquest divendres s´han posat en marxa no s´està incomplint el programa electoral del PP, ja que les promeses en fiscalitat fan referència a l´IRPF i a un àmbit determinat de l´IVA. "Sobre qui estem demanant que caigui l´esforç? a les famílies o a les pimes? En absolut. El que estem demanant no és sobre consums generals, sinó determinats consums especials i amb pujades moderades i estem demanant un esforç als agents econòmics que tenen major capacitat com són les grans empreses", ha argumentat. A més, ha recordat que el govern està en minoria parlamentària i, per tant, ha d´acordar les mesures. Una situació que Montoro veu com una "oportunitat per sumar" amb els grups parlamentaris així com amb els governs de les comunitats autònomes.

Per la seva banda, el portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha celebrat el "pas important" que aquest divendres s´ha donat en la direcció de buscar acords i conversar amb tots els grups polítics. En aquest context, ha apel·lat a un diàleg "responsable i constructiu" que, segons el portaveu, s´haurà de concretar més endavant amb acords i pactes d´estat que ha qualificat de necessaris per complir els compromisos amb Europa. Es tracta, segons Méndez de Vigo, de consolidar les reformes i impulsar-ne de noves per consolidar la recuperació econòmica.