Una dona, de 26 anys, ha mort aquest diumenge a la localitat malaguenya d'Estepona. Segons han informat des del Sistema Emergències Andalusia 112, la Unitat d'Especialitats Subaquàtiques del Consorci Provincial de Bombers ha rescatat el cos sense vida de l'esmentada dona a l'interior d'un local pròxim a un centre comercial de la població.

L'avís d'emergència ha entrat cap a les 11.20 hores, moment en el qual s'ha rebut la primera alerta del cos de bombers en el servei 112, després els efectius desplaçats al lloc han confirmat la mort de la jove trobada en una zona inundada.

El Centre de Coordinació d'Emergències (Cecem 112) ha coordinat des de les 00.00 fins a les 13.00 hores, un total de 732 emergències. Les inundacions són de tota mena: carrers, garatges, soterranis, habitatges i locals comercials segueixen i han estat, a aquesta hora, els incidents més gestionats pel Telèfon Únic d'Emergències de la Junta amb fins a 616 casos. El segueixen les anomalies en serveis bàsics (44); les incidències de trànsit per obstacles en la via, basses d'aigua, despreniments de vessant i pedres i fang (36); i els esfondraments i caigudes de branques, arbres, senyals i altres elements del mobiliari urbà (30).

Entre els incidents més destacats es compten diversos rescats a persones bloquejades en els seus habitatges com en la urbanització Lloma del Flamenc de Fuengirola o en La Lloma de les Tres Treves en Cártama i el Camí Vell de Coín en Las Lagunas (Mijas).

Les inundacions també han causat incidències en una protectora d'animals a Fuengirola, així com en un centre de salut a Estepona, en què han treballat els bombers en tasques d'eixugada d'aigua, així com d'una residència de gent gran en L'Alqueria d'Alhaurín de la Torre o la caiguda d'un mur al carrer L'Ecuador de la Urbanización Valle Romano a Estepona i d'un altre vingut a terra sobre un vehicle a l'avinguda Pablo Ruiz Picasso de Málaga. En tots aquests punts estan treballant intensament els operatius d'emergència.

De la mateixa manera, s'ha observat en les últimes hores una pujada de nivell i desbordaments parcials del riu en avinguda El Prado i en Urbanización River Garden en Nueva Andalucía, Marbella, o al carrer Amargura de Màlaga capital, així com el carrer Venus d'Estepona, lloc en el qual diversos vehicles s'han vist afectats.

A més dels del riu Guadalhorce a l'altura d'alguns punts de Pissarra, així com del Arroyo de la Peñuela en Manilva, que ha ocasionat inundacions en algunes parcel·les, o d'un riu en la població de Les Llacunes a Mijas que ha deixat incidències en alguns habitatges de la zona coneguda com a Molino de Viento.

Pla d'emergències davant el risc d'inundacions activat

La Delegació del Govern de la Junta a Màlaga manté activa la situació 2 del Pla d'Emergències Davant del Risc d'Inundacions a la província de Màlaga. Es tracta del nivell provincial del pla i implica que les actuacions són dirigides pel delegat del Govern de la Junta, José Luis Ruiz Espejo, que ja ha mantingut la primera reunió d'avaluació i coordinació amb el Comitè Assessor del Pla.

En el citat pla provincial s'integren aquells dels municipis afectats amb els seus operatius, als quals se sumen altres d'àmbit provincial. En aquesta fase, el Centre de Coordinació d'Emergències (Cecem 112) malagueny passa a actuar com Centre de Coordinació Operativa (Cecop); mentre que el Centre Regional desenvolupa el seguiment de les actuacions.

Incidències a la carretera

Les incidències a la xarxa principal i secundària de carreteres està patint corts i circulació condicionada a causa de a les inclemències meteorològiques en diferents punts. El Centre de Control de Trànsit ha informat del tall de l'A-7 al quilòmetre 173, per una gran bassa d'aigua, i al quilòmetre 163, en els dos sentits.

La mateixa via presenta també un cort total des del quilòmetre 146,5 fins al quilòmetre 144,2 per inundació de la calçada, així com del quilòmetre 146 al quilòmetre 144 en Manilva. D'igual manera, l'A-7 es troba tallada en els dos sentits des de l'entrada del Palacio de Congresos d'Estepona. La Direcció General de Trànsit ha informat també al servei 112 del tall al trànsit de la A-7052, al quilòmetre 4, en Alhaurín de la Torre per l'acumulació d'aigua.

Alhora, ja s'ha obert un carril en l'A-397 en Benahavís per la qual cosa ja es pot circular, tot i que amb tot deu extremar-se la precaució a la zona. La circulació es veu afectada parcialment per l'acumulació de roques, pedres i branques a la carretera de Villanueva de la Concepció a Villanueva del Cauche, en la A-343, a cinc quilòmetres d'Álora, així com la MA-5401, al quilòmetre 17, en Casarabonela per despreniments, i la A-7054 en Pissarra. D'altra banda, el metro de Màlaga ha informat que, a les 13.42 hores, ja s'ha restablert el servei de trens en tota la línia.

Avisos meteorològics i consells d'autoprotecció

L'Agència Estatal de Meteorologia ha donat per finalitzat a les 13.00 hores l'avís vermell per pluges a les zones de Sol i Guadalhorce tot i que manté el nivell groc de la mateixa manera que a les comarques de Ronda, Antequera i l'Axarquía per a aquest diumenge 4 de desembre, amb unes precipitació acumulada de fins a uns 20 litres per metre quadrat a l'hora.

En similars circumstàncies es troba la zona de l'Axarquía, on es manté activat l'avís groc per pluges durant tot el diumenge, amb una precipitació acumulada en una hora de fins a 15 litres per metre quadrat.

La zona d'Antequera, al seu torn, manté activat l'avís groc per pluges entre les 00.00 hores i les 12.00 hores, amb una acumulació estimada de pluja també de 15 litres per metre quadrat.

Davant d'aquesta situació d'avís per pluges, Emergències Andalusia ha recomanat retirar de l'exterior de les cases mobles i objectes que puguin ser portats per l'aigua per evitar accidents. També han aconsellat no estacionar vehicles ni acampar en cursos secs, ni a la riba dels rius.

Els automobilistes han d'extremar la precaució i respectar com sempre les normes de circulació i indicacions dels panells informatius de la Direcció General de Trànsit, així com no creuar mai en automòbil llocs inundats. Si es trobessin amb una petita bassa d'aigua, han expressat que cal travessar amb velocitat curta i avançant molt a poc a poc perquè l 'aigua no esquitxi el motor i pugui parar-lo. Després cal comprovar el bon funcionament dels frens.

No es deu, tot i que conegui perfectament el seu traçat, avançar amb vehicles per una carretera inundada o creuar un pont o pas subterrani amb aigua. La força de la corrent podria arrossegar el vehicle. A més, cal evitar viatjar de nit, tenint en compte que en aquestes hores els perills són més difícils de detectar.

En cas de tempestes, s'han de tancar portes i finestres per evitar les corrents d'aire en cases i habitatges, doncs atreuen els llamps. Al carrer, cal tenir en compte que l'abric dels edificis protegeix del risc de descàrregues. No es deu mai buscar, tot i això, l'aixopluc sota d'arbres, sobretot, si estan solitaris, ni tampoc en turons, cims de les muntanyes o arbres alts, i sí buscar zones baixes. També deuen evitar-se petits edificis, graners i coberts; tendes de campanya i automòbils descapotables.

Davant de qualsevol situació d'emergència, han recordat trucar al Telèfon Únic d'Emergències 112 Andalusia, gratuït i disponible les 24 hores els 365 dies de l'any. També pot informar-se de la situació a través dels comptes oficials en xarxes socials de 112 (@E112Andalucia i https://www.facebook.com/E112Andalucia/).