El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha anunciat aquesta matinada que dimiteix del càrrec després de perdre el referèndum constitucional. En una compareixença des de Roma, Renzi ha dit que assumeix "totes les responsabilitats" per la derrota a la consulta. "L´experiència del meu govern acaba aquí", ha assegurat el líder del Partit Democràtic, que havia promès dimitir en cas d´una victòria del ´no´ al referèndum. "He perdut, i ho dic clarament", ha assenyalat, visiblement emocionat. Els primers resultats oficials donen un 60% al ´no´ en el referèndum.

"Assumeixo totes les responsabilitats per la derrota", ha assegurat Matteo Renzi, remarcant que en la seva lluita per "reduir càrrecs" el qui perd "la cadira" serà ell. Renzi ha explicat que convocarà un consell de ministres aquest dilluns i presentarà la seva dimissió al president Sergio Mattarella.

El president haurà d´obrir, llavors, una ronda de consultes per designar un nou primer ministre. Des de partits com la Lliga Nord o l´M55 alguns reclamen la convocatòria d´eleccions, mentre que les forces conservadores tradicionals podrien permetre al Partit Democràtic romandre al poder amb un canvi de líder.

"Es pot perdre el referèndum, però no es pot perdre el bon humor", ha dit Renzi, que ha assegurat estar "orgullós" de la convocatòria de la consulta, que veia com una "oportunitat" per reformar el sistema polític italià. El socialdemòcrata fins i tot ha ironitzat dient que, si bé a Itàlia "mai perd ningú", ell sí que admet la derrota.

Amb més de la meitat de l'escrutini, el 'no' s'ha imposat a Itàlia amb gairebé el 59,5% dels vots, respecte al 40,48% del 'sí'. La participació ha estat del 68%, segons les dades oficials del ministeri de l'Interior italià.