Els rebels sirians i Rússia han arribat a un acord per evacuar de civils i combatents de la zona est d'Alep, fins ara controlada pels insurgents, segons han informat les dues parts, després de setmanes d'ofensiva del govern que han devastat la ciutat. "Va haver-hi negociacions amb Rússia ahir a la nit i el primer que vam acordar va ser que els atacs aeris pararien avui, així que han cessat al matí", ha explicat Zakaria Malahifji, de Fastaqim, un dels grups opositors d'Alep.

No obstant això, els combats sobre el terreny han continuat al llarg del dimarts, per la qual cosa les parts negocien ara una treva completa per a Alep que entraria en vigor en hores de la nit, d'acord amb Malahifji. El rebel sirià ha detallat que a més de Rússia, principal aliat del règim de Baixar al Asad, i altres grups opositors, Turquia -que recolza als insurgents- i Nacions Unides participen en aquestes negociacions.

Per la seva banda, un membre de Nour Din al Zinki, un altre dels grups rebels que lluiten a Alep, ha sostingut que s'ha aconseguit un acord amb els russos per permetre l'evacuació total de la zona aquest. Yasser al Yousef ha detallat que els rebels podran sortir amb armes lleugeres.

Un combatent de Jabha Shamiya, un tercer grup rebel d'Alep, ha afirmat al seu torn que "hi ha senyals que es produiran avanços en les properes hores". Segons els seus càlculs, encara hi hauria unes 50.000 persones a la zona oriental.

L'ambaixador de Rússia a les Nacions Unides, Vitaly Xurkin, ha confirmat l'acord. "La meva última informació és que s'ha arribat a un acord sobre el terreny perquè els combatents abandonin la ciutat", ha dit, apuntant que entrarà en vigor "d'aquí a unes hores". No obstant això, una font militar siriana consultada per l'agència de notícies britànica sobre aquest pacte ha contestat que no té informació sobre aquest tema.

Des del passat 15 de novembre, les forces armades desenvolupen una ofensiva per fer-se amb el domini de l'est d'Alep, que anteriorment estava controlat completament pels insurgents.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, els rebels només conserven els districtes d'Al Mashad i Al Ansari, així com àmplies parts d'Al Sukari i algunes zones dels barris d'Al Salahedín i de Seif al Daula.

El portaveu de la Defensa Civil Síria a Alep, Ibrahim Abu Leiz, ha indicat que actualment tan sols queden sota control opositor uns 5 quilòmetres quadrats de la part oriental, on es concentren unes 100.000 persones, d'acord amb les seves dades. Aquest dilluns, l'exèrcit va anunciar que tenia en el seu poder el 98% de l'est d'Alep.

Els combats, els bombardejos i els trets d'artilleria han originat una ona de desenes de milers de desplaçats, que s'han dirigit cap a àrees en mans de les autoritats; al barri d'Al Sheij Maqsud i altres districtes dominats per les forces kurdes i a zones controlades pels rebels. Segons l'agència de notícies oficial siriana, SANA, milers de famílies van abandonar aquest dimarts els barris assetjats de l'est en direcció a llocs en poder dels efectius governamentals. La font va destacar que l'exèrcit i les parts afectades treballen per garantir la seguretat dels desplaçats, que han estat transportats a centres de residència temporal.

L'Observatori, que té seu en el Regne Unit però que disposa d'una àmplia xarxa d'activistes sobre el terreny, va denunciar aquest dimarts que almenys 6.000 homes i joves que havien fugit de les seves llars en l'est a zones en mans de les autoritats han estat arrestats i obligats a allistar-se en l'exèrcit.

Així mateix, va afirmar que en els últims disset dies les forces governamentals han arrestat aquests desplaçats amb el pretext d'haver-se retardat a complir "el servei obligatori" i els ha confinat en barracons militars per allistar-los. A més, va assegurar que estan sent detinguts homes i joves que s'hagin afaitat la barba recentment en considerar-los sospitosos de ser excombatientes rebels o islamistes.

Des de Ginebra, el portaveu de l'Oficina de Nacions Unides per als Drets Humans, Rupert Colville, va revelar que efectius progovernamentals han executat 82 civils, entre ells dones i nens, en quatre districtes d'Alep.